miercuri, 17 aprilie, 2024

Vouchere de 500 de lei pentru elevi! Când se pot depune cererile

Se dau vouchere de 500 de lei pentru elevi! Guvernul a aprobat proiectul de ordonanță de urgență prin care cererile vor putea fi depuse la școli până pe 26 octombrie 2023. Sunt vizați peste 400 de mii de potențiali beneficiari care ar fi trebuit deja să primească acești bani pentru rechizite.

Vouchere de 500 de lei pentru elevi!

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că acordarea voucherelor pentru elevi, în valoare de 500 de lei, vor fi acordate copiilor care provin din familii cu venituri mici.

„Acordăm, prin Ordonanță de Urgență, tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru fiecare copil dintr-o familie cu venituri mici, care merge la grădiniță și la școală, la cursuri primare și gimnaziale. Sunt peste 400 de mii de copii care vor beneficia de sprijin pentru achiziționarea de rechizite și haine. Tichetele vor fi primite anual, timp de patru ani, începând cu anul școlar 2023-2024. Finanțarea va fi de 120 milioane euro; este asigurată integral din fonduri europene și îi mulțumesc domnului ministru Câciu pentru această inițiativă” a declarat Marcel Ciolacu.

Modelul de cerere pe care școlile să îl comunice părinților pentru completare va fi aprobat până cel târziu 22 octombrie 2023. Apoi părinții trebuie să le depună până pe 26 octombrie la școli pentru a beneficia de acest sprijin de 500 de lei.

Numărul de elevi care ar urma să primească aceste carduri în anul școlar 2023-2024 a rămas același de la prima variantă a proiectului: 410.000 de copii din medii defavorizate, de nivel preșcolar, primar și gimnazial, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

În textul proiectului de ordonanță se arată că „sprijinul principal acordat este în valoare de 500 de lei, într-o tranșă unică în fiecare an școlar, începând cu anul școlar 2023-2024”.

Cine poate beneficia de cei 500 de lei

Măsurile auxiliare care se aplică în cadrul Schemei naționale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizați 2023-2027 pot include măsuri de educaţie cu privire la încurajarea frecventării şcolii, asigurarea igienei corporale şi a locuinţei proprii, orientare şcolară şi/sau profesională, sfaturi de gestionare a bugetului, facilitarea accesului la serviciile medicale, recomandări educaţionale şi culturale.

Potrivit ordonanței, pot beneficia de cei 500 de lei:

  • copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;
  • copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;
  • copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Pentru a primi vouchere de 500 de lei pentru elevi, venitul mediu net lunar pe membru de familie se calculează prin însumarea veniturilor realizate în luna iulie a fiecărui an de către persoanele din componența familiei, potrivit cererii și împărțirea rezultatului la numărul acestora, scrie în proiectul de act normativ.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.