marți, 5 decembrie, 2023

A început vânătoarea de consumatori de droguri! Ce facem cu dealerii, cine-i caută?!

Cazul lui Vlad Pascu, tânărul drogat care a ucis 2 studenți în urma accidentului de la 2 Mai a fost un bun motiv să înceapă vânătoarea de consumatori de droguri. Politicieni, băgători în seamă, a toate știutori, și-au dat cu părerea despre legislație și cum ar trebui înăsprite legile în ceea ce-i privește e consumatori.

Aproape nimeni nu a vrut sau nu a îndrăznit să vorbească despre dealeri, despre cei care pun în vânzare drogurile.

Ce facem cu dealerii, cine-i caută?!

Problema consumului de droguri este nouă doar pentru politicieni care au ieșit cu declarații, care mai de care mai dure, după cazul lui Vlad Pascu, tânărul drogat care a ucis 2 studenți în accidentul de la 2 Mai. Mulți dintre ei, printre care și președintele dumneavoastră, par a fi lipsit destul de mult din țară, pentru că altfel nu pot fi explicate declarațiile date. Problema drogurile în România nu este de acum. Nu Vlad Pascu a deschis cutia Pandorei! Această problemă este veche și toți acești politicieni ar fi trebuit măcar să aibă habar despre ea.

Săptămâna trecută, Parlamentul a decis majorarea pedepselor prevăzute de Legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi din Legea privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Este clar că trebuie sancționat cât mai dur traficul de droguri deoarece acestea distrug vieţi.

Traficul de droguri de risc este o sursă imensă de înfracţionalitate organizată şi reprezintă un real pericol pentru siguranţa cetăţenilor atât din cauza traficanţilor, cât şi a gesturilor extreme pe care dependenţii de droguri le pot comite din dorința de a face repede rost de bani pentru dozelor fără de care simt că nu mai pot trăi. Marea problemă este și va fi traficul şi structura de crimă organizată.

A început vânătoarea de consumatori de droguri!

Ce facem însă cu tinerii care consumă aceste droguri? Îi băgăm și pe ei după gratii sau reformăm Agenţia Naţională Antidrog? E o întrebare delicată la care răspunsurile și argumentele sunt contradictorii.

Până la urmă, nimeni nu-l obligă pe un tânăr să devină consumator de droguri… Sau poate că da. Cred că ar fi necesar ca Agenția să ajungă fie umbrela Ministerului de Interne, fie a Ministerului Sănătăţii. Pentru că așa consumatorii ar deveni pacienţi și ar putea fi trataţi într-un mod instituţional. Tocmai de aceea se impune înfiinţarea unor centre de tratament pentru consumatorii minori de droguri și nu trimiterea lor în spitalele de psihiatrie de unde pot ieși mai cu „creierii mai prăjiți decât sunt“.

Este vorba, în principal, despre minorii care ajung să consume etnobotanice fie influențați de anturaj, fie din teribilismul vârstei, fie păcăliți de droguri. Este clar că deţinerea şi consumul de etnobotanice ar trebui să foe sancţionată penal deoarece mulţi tineri au ajuns dependenţi de aceste substanțe. Multe etnobotanice conţin substanţe psihotrope mult mai grave decât stupefiantele în sine.

La nivelul României nu există nicio statistică reală legată de consumul de droguri ș ide etnobotanice, dar specialiștii spun că fenomenul ia amploare și trebuie găsite soluții pentru a stopa asta pentru că ar fi o utopie să spui că poate fi eradicat.

În România a început vânătoarea de consumatori de droguri după cazul Vlad Pascu, dar nimeni nu se obosește să-i găsească și să-i bage la răcoare pe dealeri.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.