marți, 5 decembrie, 2023

Mai mulți medici, de la Spitalul Marius Nasta, cereau bani pentru o operație! Care era „tariful“ perceput de aceștia

Mai mulți medici, de la Spitalul Marius Nasta, cereau bani pentru o operație. Ofițerii Direcției Generale Anticorupție i-au percheziționat, iar 4 cadre medicale au fost reținute după ore în șir de audieri. Alte cadre medicale au primit control judiciar.

Mai mulți medici, de la Spitalul Marius Nasta, cereau bani pentru o operație

Anchetatorii au suspectat că mai mulţi medici au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiți pacienți ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Șpăgile ar fi fost cerute pentru efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervențiilor chirurgicale.

Audierile de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au continuat până după miezul nopții. Un medic a fost ținut peste 7 ore la audieri, pentru că a trebuit să dea declarații în legătură cu posibile fapte de corupție.

Procurorii și polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție au descoperit că încă de anul trecut mai mulți medici rezidenți, chirurgi și anesteziști ar fi luat mită de la pacienți pentru a face controale înainte de operații, după operații, dar și pentru a face intervenții chirurgicale.

În anchetă au fost implicate 9 persoane, dintre care 4 medici, printre care și 2 medici chirurgi cunoscuți, profesori universitari la UMF „Carol Davila“. Cei 2 medici au fost reținuți pentru 24 de ore, iar 2 rezidenți au fost reținuți alături de aceștia. Patru cadre medicale au primit control judiciar, iar un altul nu a fost găsit, pentru că ar fi în concediu.

În urma investigațiilor financiare, procurorii au descoperit diferențe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizați de cercetări. Anchetatorii au găsit 50.000 de euro acasă la unul dintre doctorii suspectați că cereau mită.

Cum a reacționat managerul spitalului

Managerul Spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a declarat că este vorba despre două dosare penale în urma a două sesizări făcute de conducerea spitalului, una din 2021 și una din acest an.

„Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă. Datoria mea este să transmit orice suspiciune de faptă penală”, a declarat Beatrice Mahler.

Sunt în cercetare două dosare, una pleacă de la o sesizare făcută în decembrie 2021 de Institutul Marius Nasta. Al doilea dosar pleacă de la sesizare făcută la începutul acestui an.

„În cele două cauze s-a reţinut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale). În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, susţin procurorii.

Astfel, mai mulți medici, de la Spitalul Marius Nasta, care cereau bani pentru o operație, au fost reținuți.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.