luni, 13 mai, 2024

Alocații mai mari pentru copii! Este stipulat prin lege în România din 2024

Familiile românești care au copii vor beneficia de o creștere a alocațiilor lunare, în conformitate cu o hotărâre recent adoptată de autorități. Începând din acest an, se acordă alocații mai mari pentru copii, care vor fi majorate cu 13,8%. Această măsură va lua în considerare rata inflației anunțată la începutul anului pentru a calcula sumele ajustate. Potrivit ultimelor modificări legislative, părinții copiilor cu vârsta de până la 2 ani inclusiv vor putea obține lunar o alocație în cuantum de 718 lei. Astfel, alocațiile pentru copii vor fi suplimentate în 2024 în conformitate cu decizia luată în anii anteriori.

Alocații mai mari pentru copii!

Potrivit unei dispoziții a Legii nr. 61 din 1993, este stipulat că, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, alocația de stat pentru copii este ajustată anual, în mod automat, în conformitate cu rata medie anuală a inflației. Este specificat că această rată medie anuală a inflației este indicatorul final cunoscut în anul respectiv pentru anul calendaristic precedent.

Alocațiile pentru copii sunt un sprijin financiar oferit de statul român familiilor cu copii minori, pentru a ajuta la acoperirea cheltuielilor asociate îngrijirii și creșterii acestora. Potrivit noilor reguli, alocația lunară pentru copiii cu vârste de până la 2 ani inclusiv este de 718 lei. De asemenea, s-au înregistrat creșteri și pentru alte grupe de vârstă, pentru a ține pasul cu inflația. Copiii cu vârste între 2 și 18 ani primesc lunar 291 lei.

Pentru a beneficia de alocațiile acordate de către stat pentru copiii lor, părinții sunt obligați să depună un dosar care trebuie să cuprindă anumite documente, precum o cerere specifică pentru primirea alocațiilor, copii ale cărților de identitate ale părinților, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților și extras de cont în numele titularului. În cazul în care este necesar, trebuie adusă și hotărârea de încredințare sau hotărârea de adopție. Dacă părintele optează pentru transferul sumei de bani acordate de stat într-un cont bancar, acesta trebuie să includă în dosar și extrasul de cont al părintelui titular. Există și posibilitatea ca adulții să aleagă să primească banii acasă, prin intermediul poștașului.

Când pot fi încasați banii

Conform normelor stabilite, alocațiile acordate de către stat ar trebui să fie încasate în primele două săptămâni ale fiecărei luni calendaristice. În mod obișnuit, sumele sunt transferate în conturile bancare ale titularilor în intervalul 8-10 al fiecărei luni. Este important de menționat că data încasării banilor poate fi influențată de circumstanțe exterioare, cum ar fi sărbătorile legale, și, ca urmare, poate să varieze.

Majorarea alocațiilor pentru copii este o veste bună pentru familiile cu minori, oferindu-le un sprijin financiar suplimentar în îngrijirea și creșterea acestora. Este crucial ca părinții să fie bine informați cu privire la documentele necesare și la data de primire a alocațiilor, astfel încât să poată beneficia în mod corespunzător de aceste alocații mai mari pentru copii. Este esențial ca părinții să fie la curent cu orice modificări legislative sau proceduri actualizate referitoare la alocațiile pentru copii, pentru a evita eventualele întârzieri sau neclarități.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.