miercuri, 29 mai, 2024

Aurul dacilor a fost furat în anii ’90. Aceasta este povestea marilor tezaure cu monede de aur Lysimach

Aurul dacilor a fost furat în anii ’90 din Sarmizegetusa Regia (Hunedoara). În ultimii ani, autoritățile române au reușit să recupereze mai puțin de 40 de monede de aur Lysimach. Aceste monede prețioase, vechi de peste două milenii, au o istorie fascinantă.

Povestea aurului dacilor, care a fost furat în anii ’90

Cele mai valoroase tezaure monetare descoperite în România provin din Antichitate și au fost găsite la Sarmizegetusa Regia (Hunedoara). Din păcate, aceste tezaure au dispărut ulterior pe piața neagră a antichităților.

Faimoasele monede de aur antice Koson și Lysimach datează din secolul I î. Hr. și se crede că au ajuns în posesia căpeteniilor dacilor ca pradă de război sau ca recompensă pentru serviciile militare acordate aliaților. Există opinii conform cărora dacii nu utilizau bani, iar aurul era considerat un simbol al puterii regale și o ofrandă adusă divinităților.

În deceniul al nouălea al secolului trecut, căutătorii de comori au găsit mii de monede antice de aur Koson și Lysimach la Sarmizegetusa Regia. Din păcate, o mare parte din aceste tezaure au fost transferate în Occident prin intermediul traficanților de obiecte de patrimoniu. Unele dintre aceste piese erau comercializate cu prețuri de până la 3.000 de dolari bucata. Chiar și în prezent, astfel de monede cu proveniență incertă sunt disponibile pentru vânzare pe diverse site-uri specializate în comerțul cu monede de colecție.

În cei aproape trei decenii de la primele descoperiri semnificative de tezaure monetare la Sarmizegetusa Regia, autoritățile române au depus eforturi considerabile pentru recuperarea a peste 1.000 de monede antice de aur. Cu toate acestea, cel puțin 55 de kilograme de monede Koson și Lysimach, alături de alte artefacte din aurul dacilor, sunt încă în căutare la nivel internațional.

Conform informațiilor furnizate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, următoarele tezaure sunt încă în căutare prin intermediul INTERPOL: un tezaur de monede Lysimach din aur, însumând 30 de kilograme, din care au fost recuperate 37 de piese; tezaure de monede Koson din aur, totalizând 25 de kilograme, din care au fost recuperate 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care au fost recuperate 280 de monede; cinci scuturi regale din fier; 11 brățări spiralice din aur, precum și tezaure de denari romani (imitații dacice), etc.

În anul 2020, o altă monedă de aur Lysimach a fost recuperată de către autoritățile române din Italia, după ce fusese vândută de braconieri pe piața neagră. În perioada Antichității, Sarmizegetusa Regia a fost un centru de putere al Daciei, unde au fost aduse unele dintre cele mai mari bogății acumulate de regii daci. Aceste bogății au intrat în posesia regilor daci înainte ca romanii să cucerească și să devasteze capitala antică din Munții Orăștiei, Hunedoara.

Se crede că numeroasele monede de aur Koson au fost primite de regele dac Cotiso în schimbul sprijinului militar acordat lui Brutus (85 î.Hr. – 42 î.Hr.), un consul roman care a conspirat la asasinarea lui Iulius Cezar. În schimb, tezaurele de monede de aur Lysimach ar fi ajuns la Sarmizegetusa Regia pe alte căi.

„Dacii strânseseră încă de pe vremea lui Burebista uriaşe cantităţi de metal preţios prin războaie de cucerire, în special împotriva celţilor, mari iubitori de podoabe de aur şi de argint.

Prin oficiul de mercenari pe care îl făceau în slujba diferiţilor regi din sud, ei de asemenea adunaseră mari cantităţi de aur şi argint, atât în monede, cât şi în podoabe, începând încă din secolul V î.Hr., dar mai cu seamă în secolele II şi I a. Chr.”, se arăta în volumul Getica, scris de Vasile Pârvan.

Monedele de aur Lysimach, printre cele mai prețioase artefacte datând din secolele I î.Hr., au fost bătute în monetăriile orașelor antice Callatis, Tomis și Histria, care se aflau în trecut în stăpânirea regelui Lysimach, satrapul Traciei. Tezaurele monetare provin, conform specialiștilor, din capturile aduse de regele Burebista în urma campaniilor desfășurate în zona Dobrogei.

Aceste monede prezintă pe avers chipul lui Alexandru cel Mare, iar pe revers este înfățișată zeița Atena. Deși inscripția de pe aceste monede este „BAΣIΛEΩΣ ΛYΣIMAXΩY” (BASILEOS LYSIMAHOI, adică „al regelui Lysimach”), se crede că acestea au fost emise între anii 88-86 î.Hr. de către Mithridate VI Eupator, regele Pontului, în timpul primului război pe care l-a purtat cu romanii.

Unele dintre aceste monede au fost bătute la Tomis, fapt dovedit de literele „TO” plasate sub tronul zeiței Atena. Stateri similari au fost bătuți și la Histria și Callatis, unde monetăriile sunt marcate, de asemenea, de literele „IΣ” respectiv „KAΛ”, plasate sub tronul Atenei.

Primele mari comori conținând monede Lysimach au fost descoperite în secolul al XVI-lea, conform mărturiilor păstrate, în albia râului Strei, care izvorăște din Munții Șureanu și traversează ținuturile Hațegului și Hunedoarei, înainte de a se vărsa în râul Mureș.

„În numitul râul Sargeţiei, pre care romanii îl cheamă Streiu, s-au aflat prin întâmplare acestea: mergea nişte pescari români cu şeicile din Mureşu în Streiu şi, legându-şi luntrile cu un trunchiu, au zărit că sclipeşte ceva.

Vrând să scoată din apă aceea ce stricase prin rădăcinile lemnului şi cercând mai de adinsul, au aflat şi mai mulţi galbeni, mai cu seamă de ai lui Lisimahu, craiul Traciei, cu inscripţie grecească. Cum am înţeles din oameni vrednici de credinţă, la 400.000 de galbeni şi mulţi sloi (n.r. piese) de aur au aflat”, este relatat în Hronică Românilor, de Gheorghe Şincai.

Peste 30 de kilograme de monede de aur sunt căutate la nivel internațional

La începutul secolului al XIX-lea, au fost descoperite alte tezaure monetare la Sarmizegetusa Regia. Cu toate acestea, abia în anii ’90 au fost semnalate noi descoperiri de monede de aur Lysimach.

„Primii care au început să caute au fost localnicii, persoane care cunoșteau potenţialul zonei. Dar, mai ales, ei au deservit ca zilieri șantierele arheologice sau chiar au oferit cazare profesorilor coordonatori ai acestor campanii de cercetare sistematică.

Ajutaţi de cunoscuţi stabiliţi în străinătate, unde detectoarele de metale erau disponibile în comerţ, sau de băieţii bine informaţi de la Deva, primele echipamente și descoperiri neautorizate apar pe Valea Grădiștii”, potirvit cercetătorului Claudiu Purdea, în lucrarea „Braconajul arheologic din Munţii Orăștiei: un fenomen infracţional care alimentează piaţa de antichităţi”.

Din anii ’90, mii de astfel de monede descoperite în zona Sarmizegetusei Regia au fost traficate pe piața neagră. În prezent, tezaure însumând peste 30 de kilograme de monede de aur sunt date în urmărire internațională.

Cel mai valoros tezaur a fost descoperit, conform anchetatorilor, în august 1998, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, la punctul Şesu Căprăreţei. Acesta conținea peste 30 de kilograme de stateri Lysimach, Pharnakes și Asander din aur, bunuri care au fost valorificate la casele de licitații din Europa Centrală și SUA. Abia zece ani mai târziu, un lot de 27 de monede Lysimach din tezaurul furat a fost recuperat de autorități.

În vara anului 1999, în apropierea incintei sacre a Sarmizegetusei Regia, braconierii au descoperit un tezaur format din două brățări dacice din aur, 200 de monede Lysimach din aur și 500 de tetradrahme din argint. În aceeași perioadă, în martie 1999, căutătorii de comori au descoperit un alt tezaur constând în 800 – 1.000 de monede Lysimach, la 300 de metri nord de zona sacră a cetății Sarmizegetusa Regia. În aceeași groapă, braconierii au găsit și un „șarpe de aur”, precum și 2.000 de monede din argint.

În perioada 2000-2001, un tezaur de 4.000 de drahme din argint, monede dacice, a fost valorificat în Marea Britanie și SUA. Între decembrie 2003 și decembrie 2006, un tezaur impresionant, format din 2.000 de monede romane din argint, 4.000 de monede Lysimach din aur, 1.200 de monede de tip Koson din aur, precum și 3.000 de drahme de tip Koson din argint, a fost valorificat prin intermediul mai multor dealeri de antichități din România, Serbia și SUA.

În perioada 16-17 iunie 2007, un alt tezaur, constând în 1.200 de monede din aur de tip Koson, a fost exportat ilegal. Între decembrie 2009 și august 2010, acesta a fost introdus în circuitul legal și supus procesului de spălare la casele de licitații din Germania și Anglia. În luna februarie 2013, un alt localnic din Grădiștea de Munte, anchetat pentru infracțiuni contra patrimoniului, a descoperit, conform anchetatorilor, un tezaur format din 30 de monede din aur de tip Lysimach, în situl arheologic Dealul Muncelului. Cinci dintre aceste stateri au fost recuperate de autorități în luna aprilie 2013.

„În perioada 1996-2007, au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia șapte tezaure de monede Koson, Pseudo-Lysimach de aur, monede dacice, denari romani, bunuri care, ulterior, au fost exportate ilegal şi valorificate prin intermediul caselor de licitaţii din Uniunea Europeană şi SUA.Toate tezaurele au fost date în urmărire naţională şi internaţională, în mai multe dosare penale”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara despre aurul dacilor care a fost furat în anii ’90.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.