duminică, 19 mai, 2024

Chiriașii au motive de bucurie! Ce s-a întâmplat cu chiriile în luna aprilie

O analiză efectuată de Storia, platforma de imobiliare dezvoltată de OLX, ne arată ce s-a întâmplat cu chiriile în luna aprilie a acestui. Astfel interacțiunile între chiriași și cei care postează anunțuri de închiriere pe Storia au înregistrat o descreștere cu 10% față de luna precedentă (martie 2024). Cu toate acestea, interacțiunile dintre chiriași și proprietarii sau agenții imobiliari au înregistrat o scădere de doar 1% în comparație cu luna aprilie a anului precedent (aprilie 2024 față de aprilie 2023).

Ce s-a întâmplat cu chiriile în luna aprilie

Prețurile cerute pe Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, care sunt cele cu cele mai multe anunțuri pe platformă, au înregistrat o creștere de 15% de la un an la altul (aprilie 2024 față de aprilie 2023), în timp ce prețurile cerute de la o lună la alta (aprilie 2024 față de martie 2024) au înregistrat o scădere cu 3%. Astfel, prețul mediu cerut pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere, în aprilie 2024, a fost de 498 euro.

„În contextul dinamicii actuale a pieței imobiliare, observăm o ajustare semnificativă. Cu o cerere ușor în scădere pentru închirieri și o tendință vizibil în creștere pentru achiziții, asistăm la o reconfigurare a dinamicii pieței. Acest fenomen se reflectă într-o creștere a perioadei de listare a proprietăților și într-o diversificare a portofoliului disponibil pe piața imobiliară.

De exemplu, în aprilie 2024, am constatat o creștere semnificativă – cu 15% mai multe apartamente de închiriat disponibile pe platforma Storia, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent”, a precizat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.

Comparativ cu luna aprilie 2023, în luna aprilie 2024, prețurile medii pentru chirii au înregistrat cea mai mare creștere (+13%) la categoria garsonierelor, unde prețul mediu de închiriere a fost de 348 de euro. De asemenea, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 543 de euro în luna aprilie 2024, cu 12% mai mare față de cel din aprilie 2023. Totodată, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu trei camere din Capitală a crescut cu 11% de la un an la altul, având o valoare medie de 767 de euro.

Sectorul 1 din Capitală rămâne cel mai scump sector din București, cu apartamente care se închiriază la un preț mediu de 757 de euro, în timp ce sectorul 4 continuă să fie cel mai ieftin sector, având prețuri medii de 458 euro în luna aprilie 2024. Astfel, cei care doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei plătesc cu 65% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureștiului. Conform datelor Storia, cea mai mare creștere de preț a fost înregistrată de apartamentele din Sectorul 6 în luna aprilie. Acestea au înregistrat o creștere de 24% comparativ cu anul precedent, urmate de apartamentele din sectorul 2 (+23%) și de cele din sectoarele 3 și 5 (+16%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 1 (+6%) și în sectorul 4 (+12%).

În aprilie 2024, chiriile medii pentru o garsonieră au variat între 319 euro (în sectorul 5) și 400 euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au situat între 450 de euro (în sectorul 4) și 670 de euro (în sectorul 1). Pentru apartamentele cu trei camere, prețurile medii de închiriere au oscilat între 530 de euro (în sectorul 6) și 1000 de euro (în sectorul 1).

La nivel național, în aprilie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, s-au înregistrat stagnări și creșteri ale prețurilor medii solicitate pentru toate categoriile de apartamente de închiriat. Cea mai semnificativă creștere de la un an la altul în ceea ce privește prețurile medii de închiriere s-a înregistrat în Arad, unde garsonierele au înregistrat o creștere de 24%. De asemenea, cea mai mare creștere de la o lună la alta (aprilie 2024 vs. martie 2024) a fost de 8%, observată la apartamentele cu trei camere din Constanța. În contrast, cea mai mare scădere de preț de la o lună la alta s-a înregistrat în Sibiu, la apartamentele cu trei camere (-7%). Cluj-Napoca se evidențiază ca fiind singurul oraș în care prețurile medii de închiriere au stagnat în aprilie față de martie, la toate categoriile de apartamente.

Cum au evoluat prețurile în marile orașe ale țării

Cluj-Napoca. În luna aprilie 2024, prețurile pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere au rămas neschimbate în comparație cu luna anterioară. Comparativ cu aceeași perioadă din 2023, prețurile chiriilor au cunoscut o creștere semnificativă: 6% pentru garsoniere, 10% pentru apartamentele cu două camere și 17% pentru cele cu trei camere. Astfel, în aprilie 2024, chiriile medii s-au situat la 350 de euro pentru garsoniere, 550 de euro pentru apartamentele cu două camere și 699 de euro pentru cele cu trei camere, menținându-se la același nivel ca în luna precedentă.

Iași. În luna aprilie 2024, prețurile medii pentru închirierea apartamentelor din Iași au înregistrat o variație. În comparație cu aprilie 2023, prețurile au înregistrat următoarele modificări: o creștere de 13% pentru garsoniere, o creștere de 8% pentru apartamentele cu două camere, iar prețurile pentru cele cu trei camere au rămas constante. Astfel, în aprilie 2024, prețurile medii de închiriere au fost de 320 de euro pentru garsoniere, 430 de euro pentru apartamentele cu două camere și 500 de euro pentru cele cu trei camere.

Constanța. În aprilie 2024, în comparație cu martie 2024, prețurile pentru închirierea garsonierelor au crescut cu 9%, iar cele pentru apartamentele cu trei camere s-au majorat cu 8%. Prețurile apartamentelor cu două camere au rămas neschimbate. Comparativ cu aprilie 2023, prețurile medii ale chiriilor au cunoscut o creștere semnificativă: 23% pentru garsoniere, 8% pentru apartamentele cu trei camere, în timp ce prețurile pentru cele cu două camere au stagnat. Astfel, în aprilie 2024, prețurile medii de închiriere au fost de 350 de euro pentru garsoniere, 500 de euro pentru apartamentele cu două camere și 650 de euro pentru cele cu trei camere.

Brașov. În aprilie 2024, comparativ cu martie 2024, prețurile medii pentru închiriere au rămas constante pentru garsoniere și apartamentele cu trei camere, iar pentru apartamentele cu două camere au scăzut cu 2%. Comparativ cu aprilie 2023, prețurile de închiriere au înregistrat o creștere medie de 17% pentru garsoniere și de 9% pentru apartamentele cu două camere, în timp ce pentru cele cu trei camere au stagnat. Astfel, în aprilie 2024, prețurile medii de închiriere au fost de 350 de euro pentru garsoniere, 490 de euro pentru apartamentele cu două camere și 600 de euro pentru cele cu trei camere.

Timișoara. În aprilie 2024, prețurile pentru apartamentele cu două și trei camere au stagnat față de luna anterioară, în timp ce prețurile garsonierelor au crescut cu 6%.
Comparativ cu aprilie 2023, chiriile medii au înregistrat o creștere: 15% pentru garsoniere, 8% pentru apartamentele cu două camere și 17% pentru cele cu trei camere. Astfel, în aprilie 2024, prețurile medii de închiriere au fost de 265 euro pentru garsoniere, 400 de euro pentru apartamentele cu două camere și 480 de euro pentru cele cu trei camere.

Analiza care ne arată ce s-a întâmplat cu chiriile în luna aprilie 2024 a fost efectuată de platforma Storia în cadrul inițiativei „Drumul inteligent spre acasă”. Această inițiativă urmărește să contribuie la transparența informațiilor necesare atât cumpărătorilor, cât și chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor. Scopul este de a furniza date relevante pentru ca toți cei implicați să poată lua decizii în domeniul imobiliar în mod informat și conștient.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.