sâmbătă, 18 ianuarie, 2025

Avertismentul lui Andrei Caramitru: „Dacă iei mai puțin de 1.500 de euro net e doar eșecul tău!”

Andrei Caramitru, un nume de prestigiu din rândul economiștilor din România, se distinge prin viziunea sa optimistă asupra direcției economice a țării, o perspectivă care se deosebește de cea a multor colegi ai săi. El afirmă că România traversează una dintre cele mai prospere perioade din istorie și că românii beneficiază acum de oportunități pe care nici măcar nu și le puteau imagina în trecut, iar „dacă iei mai puțin de 1.500 de euro net e doar eșecul tău”.

„Dacă iei mai puțin de 1.500 de euro net e doar eșecul tău!”

Cu o educație în domeniul finanțelor obținută în Elveția, la prestigioasa Universitate din Geneva, Andrei Caramitru și-a început cariera în Geneva, lucrând ca asociat la renumita bancă elvețiană UBS. Mai târziu, a petrecut 16 ani în cadrul companiei de consultanță în management strategic McKinsey, una dintre cele mai influente din lume, și apoi s-a alăturat echipei Boston Consulting Group. Pe lângă expertiza sa în economie, Andrei Caramitru a fost consilierul fostului președinte al USR, Dan Barna.

„Dacă tu câștigi mai puțin de 1.500 de euro net – adică mai puțin decât media veniturilor din București, mai puțin decât un șofer uber, mai puțin decât chelnerul de la bistroul meu din colț sau mai puțin decât o filipineză care face curat în oraș la familii – scuze, dar ai probleme…”, este de părere economistul Andrei Caramitru.

Cu toate acestea, el a oferit și o analiză mai detaliată a problemelor și a prezentat câteva sugestii concrete, încurajându-i pe români să nu se complacă în sărăcie și să caute activ soluții pentru a-și îmbunătăți situația.

„Există cursuri online de electrician sau sudor. Există joburi – plin de joburi. Evoluează. Nu te complace în sărăcie. Nu e vina nimănui că nu o duci bine – totul e pur și simplu doar responsabilitatea ta. Atât. Succesul tău sau eșecul tău. Al tău. Atât”, este emsajul postat de Caramitru.

Ulterior, el a revenit printr-o postare ulterioară, continuând să exploreze subiectul în profunzime și oferind mai multe detalii și perspective noi asupra soluțiilor posibile și a modului în care pot fi depășite obstacolele economice.

„Un om oarecare din România are – acum – cele mai mari oportunități pe care le-a avut cineva de la noi vreodată în istorie: poți studia, lucra și circula oriunde în Europa. Ai acces oriunde, fix ca un vestic. Ba mai mult – poți merge oriunde pe glob în afara UE, fără viză sau cu o procedură extrem de simplă să iei viza. Îți poți face o firmă imediat și cu cost mic de tot, care poate activa imediat oriunde în UE. Îți poți face reclamă în toată lumea ușor, folosind internetul”, al scris economistul în cea de-a doua postare.

Care au fost reacțiile internauților la argumentele economistului

Mesajul lui Andrei Caramitru nu a fost lipsit de argumente. El a subliniat că, în era digitală actuală, avem acces gratuit la o cantitate imensă de informații prin internet. De asemenea, a evidențiat că putem folosi tehnologii precum inteligența artificială pentru a înțelege și a învăța diverse domenii de interes.

„Poți veni în București unde șomajul e 0.5%, salariile sunt bune și poți găsi apartamente noi cu cea mai mică chirie din UE. Nu îți place București? Ai de ales dacă vrei să o duci ok – Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov, Oradea etc”, a mai spus Caramitru.

Reacțiile internauților au fost diverse și abundente. În timp ce unii au fost de acord cu punctele sale de vedere, alții l-au criticat, acuzându-l că nu înțelege corect realitatea sau că perspectiva sa este prea optimistă.

„Domnule Caramitru, poate nu vă mai faceți că uitați că aproape 43% din salariul brut al unui angajat din România ajunge la bugetul de stat. Și vă rog să nu uitați nici de faptul că România este un stat capturat de «aristocrația» bugetară”, a scris o persoană.

„Viața bună nu înseamnă doar un salariu bun. Și este o prostie să spui că nu trebuie să-ți pese dacă politicienii fură sau sunt nepricepuți”, este o altă părere.

„Adevărat! Eu sunt muncitor în construcții și câștig 1.000 -1.200 de euro în funcție de ore. Dacă aș lucra și sâmbetele ar mai fi 400 euro în plus și asta la 10 ore. Și nu în București! În domeniul construcțiilor poți ajunge și la 2.000 de euro dacă vrei deplasare! Toate șantierele mari duc lipsă de muncitori calificați! Și se plătește bine! Patronii țepari sunt din ce în ce mai ocoliți!”, i-a dat dreptate un internaut.

Astfel, potrivit lui Andrei Caramitru „dacă iei mai puțin de 1.500 de euro net e doar eșecul tău”, având în vedere accesului la informație și tehnologie din zilele noastre.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

  1. Nesimțitule!!!Spune că sistemul este putred..că se fac salariile pe pile si relatii…că altii muncesc si doar ,,pilosii,, sunt in față si au salarii mari. ESTI O CATASTROFĂ! TATĂL TĂU A FOST UN OM DECENT ȘI INTELIGENT…TU-REBUT!RUŞINE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.