vineri, 12 aprilie, 2024

Când se dau pensiile în martie 2024. Protestul poștașilor ar putea afecta livrarea pensiilor!

De la începutul acestui an, pensiile au ajuns cu întârziere la seniori deoarece fie a fost minivacanţă, fie data de livrare a picat în weekend, când poştaşii au avut liber. Potrivit legii, este stabilit când se dau pensiile în martie 2024. Astfel, plata pensiilor pentru luna martie 2024, prin Poșta Română, se face în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor.

Când se dau pensiile în martie 2024

Mai sunt doar câteva zile, iar părinții sau bunicii noştri ar trebui să primească pensiile pentru luna martie 2024. Data de distribuire a pensiilor variază în funcție de opțiunea selectată de către pensionari: fie prin intermediul cardului bancar, fie prin intermediul serviciilor poștale.

Jumătate dintre cei 5 milioane de pensionari ai ţării au decis ca pensia să le fie adusă de poștaș. Acest lucru se întâmplă începând cu data de 2 a fiecărei luni. Doar că în martie avem o situaţie specială, ce va duce la o uşoară întârziere a plăţilor.

Cum data de 2 martie pică într-o sâmbătă, iar 3 martie e duminică, pensiile vor fi aduse de poștaș pe data de 4 martie, luni, cu o întârziere de câteva zile.

Este bine ca pensionarii să știe că dacă nu sunt găsiți acasă, poștașul reține pensia timp de 2 zile la oficiul poștal. Dacă pensionarul nu se prezintă să o ridice, pensia este trimisă înapoi la Casa de pensii.

Așa cum precizează aceeași Casă de pensii, conform calendarului, primele pensii care se dau sunt cele aduse poștaș încă din primele zile ale lunii martie. Și luna aceasta va fi o mică decalare cu plățile care vor începe de luni, 4 martie.

În funcţie de opţiunea pensionarului, drepturile de pensie se achită prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.

În cazul pensionarilor care au optat pentru ca pensia să fie încărcată pe card, avem următorul caz: În data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni pensionarii primesc banii pe card.

Când se achită pensiile prin poștă

Potrivit legii, în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor. Pensiile se plătesc de la data acordării, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale,  care se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat. Pensia medie și punctul de pensie au crescut de la 1 ianuarie 2024, cu un procent de 13,8%.

Luni, zeci de poștași care fac parte din Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România s-au adunat în fața Ministerului Cercetării. Sunt nemulțumiți că peste 60% dintre angajații Poștei Române încasează lunar salariul minim, indiferent de pregătire și de responsabilitățile pe care le au. Aceștia s-au plâns ministrului Cercetării, Bogdan Ivan și că negocierile privind noul contract colectiv de muncă s-au blocat, iar ministrul le-a promis că va media aceste negocieri.

Cu vuvuzele și îmbrăcați în veste pe care au scris „Poștașii, săracii României”, protestatarii se plâng că au salarii mici și se tem că de noi concedieri pe care le va face Poșta Română, companie de stat, la care Ministerul Digitalizării deține peste 93% din acțiuni.

Pichetarea ministerului de resort este programată să aibă loc până la 29 februarie 2024, între orele 11:30 – 14:00.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, din care face parte și Sindicatul Lucrătorilor Poștali, a declarat că poștașii nu au în prezent un contract colectiv de muncă, iar termenul pentru finalizarea negocierilor este 29 februarie.

„Din estimările noastre, în momentul de față, discutăm de aproape 60% din totalitatea salarițialor din compania națională Poșta Română, indiferent de munca pe care o fac în companie, indiferent de nivelul de pregătire profesională, indiferent de responsabilitățile pe care aceștia le au la nivelul posturilor lor de lucru. În 2024, echipa de management își propune o creștere salarială mult mai mică decât a salariului minim, însemnând că salariul mediu brut pe companie va fi doar cu – atenție – 24% mai mare decât salariul minim brut pe țară”, a declarat liderul BNS, Dumitru Costin.

Astfel, seniorii vor să știe când se dau pensiile în martie 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.