România trece la ora de iarnă, în 2024, în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie. Schimbarea orei de vară și trecerea la ora de iarnă se aplică în fiecare an în majoritatea țărilor din lume. Prin trecerea la ora de iarnă, ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est + 2 UTC.
Când trece România la ora de iarnă, în 2024
Trecerea la ora de iarnă se face după Echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care anul acesta a fost pe 22 septembrie, reprezintă în mod oficial sfârșitul verii, când ziua a fost egală cu noaptea.
Anul acesta, România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie.
În ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Spre bucuria multora, românii vor putea dormi mai mult cu o oră în acea noapte.
Cuvântul „Équinoxe” este derivat din „aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocţiu se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamna, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.
După ce are loc echinocţiul de toamnă 2024, nopţile devin din ce în ce mai lungi, până pe 21 decembrie, când are loc solstiţiul de iarnă, când ziua începe să se mărească.
În majoritatea statelor din America, se aplică ora de vară (DTS). Există și câteva excepții. Este vorba despre cea mai mare parte din Arizona și Hawaii nu aplică ora de vară (DTS).
De ce s-a impus ora de vară
Ora de vară a fost implementată în SUA în 1918, pentru a crește orele de lumină solară în emisfera nordică. Prin schimbarea ceasurilor înainte și înapoi, împreună cu anotimpurile (când lumina zilei se extinde primăvara și scade toamna) există o oră suplimentară în care beneficiem de lumina zilei.
Conceptul a fost adoptat în timpul Primului Război Mondial, pentru a maximiza resursele care erau rare la acea vreme. Conceptul urmărea introducerea unei perioade de timp pe durata verii.
Ideea lui Benjamin Franklin, din anul 1784, a fost preluată de catre William Willett, un constructor britanic, care, într-o dimineață de vară, în jurul orei 6.00, a observat că, deși afară era lumină, toate obloanele caselor din oraș erau închise.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Franklin Roosevelt a implementat o nouă oră de vară pentru întreaga țară, care a fost folosită pe tot parcursul anului. Acum, în SUA, ora de vară începe la ora 2 dimineața, în a doua duminică a lunii martie, și se termină la ora 2 a.m. în prima duminică a lunii noiembrie.
Deși statelor li se permite să schimbe ora de vară conform legii federale, acestea trebuie să primească aprobarea Congresului, înainte de a adopta ora standard permanentă pe tot parcursul anului, Statele Unite ale Americii au schimbat ceasurile de două ori pe an timp de mai multe decenii, la fel ca Marea Britanie, dar acest lucru este pe cale să se schimbe.
Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care face ca ora de vară să devină permanentă.
Datul ceasului înapoi este o practică de peste un secol în Marea Britanie. Toate țările Uniunii Europene și multe țări europene care nu sunt membre continuă să facă trecerea de la ora de vară la ora de iarnă de două ori pe an.
În afara Europei, schimbarea orei este practicată și în Argentina, Paraguay, Cuba, Haiti, Levant, Noua Zeelandă și în unele părți ale Australiei.
Așadar, România trece la ora de iarnă, în 2024, în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie.