joi, 23 mai, 2024

Care este prima formă de respect față de cei adormiți? Părintele Calistrat Chifan: „Când auzi de un mort, pune-l un an de zile la Liturghie” – VIDEO

Multă lume se întreabă care este prima formă de respect față de cei adormiți. Ei bine, potrivit părintelui Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, aceasta este pomenirea morților la Sfânta Liturghie. Cum se realizează acest lucru?

Prima formă de respect față de cei adormiți nu este pomenirea acestora cu alimente și „un pahar de vin sau un colac”, ci pomenirea lor la Sfânta Liturghie. Astfel, dacă auzim că o persoană a decedat, este bine să o trecem în pomelnic, fiindcă nu știm dacă cineva îi poartă rânduiala, dacă cineva îi poartă parastasul, dacă îi dă cineva de pomană sau dacă i-au fost făcute slujbele de pomenire. În acest mod, el are loc în Rai înaintea și Dumnezeu știe ce să facă cu sufletul lui.

Care este prima formă de respect față de cei adormiți? Părintele Calistrat Chifan: „Dacă vrei să faci un bine, pune-l un an de zile la Liturghie”

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, dacă vrem să facem un bine, să nu uităm să trecem în pomelnic, timp de un an de zile, o persoană care a decedat, pentru că nu știm dacă cineva îi poartă rânduiala, iar sufletul lui rămâne neajutorat. Indiferent despre cine este vorba, să-l punem un an de zile la Liturghie, pentru că Dumnezeu știe ce să facă cu sufletul lui.

„Dacă vrei să faci un bine, când auzi de un mort, pune-l un an de zile la Liturghie, pentru că nu știi dacă cineva îi poartă rânduiala, nu știi dacă cineva îi poartă parastasul, nu știi dacă cineva îi dă ceva de pomană, nu știi ce slujbe a făcut, nu știi ce dezlegări a făcut, dar dacă biserica îi poartă un an de zile rânduiala și este pomenit la Proscomidie, el înaintea lui Dumnezeu are loc în Rai și Dumnezeu știe ce trebuie să facă cu sufletul lui. Și întotdeauna, indiferent că a murit un boschetar, cum spunem noi în termenul lumesc sau un om necăjit al străzii sau spune: „A murit cutare”, pune-l un an de zile și lasă-l acolo, că știe Dumnezeu ce să facă cu sufletul lui.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan, despre pomenirea tradițională a morților: „Un pachețel cald sau un pahar de vin nu depășesc puterea Sfintei Liturghii”

Părintele Calistrat Chifan susține că tradiționalul pahar de colivă, pachețelul cald sau paharul de vin, oricât ar fi de folositoare, ele nu depășesc puterea Sfintei Liturghii. Dacă cel decedat este amintit în taina Sfintei Proscomidii la Liturghie, este sub harul lui Dumnezeu și El îi poartă de grijă.

„Asta este prima formă a noastră de respect față de cei adormiți, că după aceea urmează un păhărel de colivă, că urmează o dezlegare, că urmează un pachețel cald sau urmează un pahar de vin sau un colac, pe lângă faptul că sunt tradiționale, ele nu depăseșc puterea Sfintei Liturghii, dar dacă mortul este incorporat în taina Sfintei Proscomidii la Liturghie este sub harul lui Dumnezeu și Dumnezeu poartă grijă.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite