vineri, 14 noiembrie, 2025

Cât te costă zacusca anul acesta: În magazin, un borcan costă de 3 ori mai mult!

Apropierea toamnei a scos oamenii la grătarele aflate în apropierea marilor orașe la copt vinete și ardei. Mulți vor să știe cât te costă zacusca anul acesta și dacă se mai merită să o prepari singură în casă sau mai bine să o cumperi din supermarket. Vrem sau nu, zacusca rămâne una dintre deliciile gustărilor de iarnă.

Cât te costă zacusca anul acesta

Prepararea zacuștii în casă a trecut din generaţie în generaţie, fiind o adevărată tradiţie. Tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt dispuşi să se chinuie să prepare acest delicatese în casă și preferă să o cumpere din supermarket.

În pieţe, și din cauza temperaturilor foarte mari de până acum, oamenii nu prea s-au îngrămădit să cumpere vinete și ardei. Tocmai de aceea și prețurile care urcaseră până aproape de 10 lei pentru kilogram de ardei roșii sau gogoșari au coborât până la 6-7 lei kilogramul. Vinetele se găsesc la 3-4 lei kilogramul.

„Nu mai vine lumea la piață ca altă dată. Tinerii preferă să cumpere totul din supermarket decât să-și gătească ei. S-a dezvăţat lumea să vină la piaţă. Cei mai în vârstă încă vin să cumpere vinete și ardei. Ei știu că gustul la zacusca făcută în casă nici nu se compară cu cea din magazin. Și la noi totul s-a scumpit! Ce să facem? Am băgat bani mulți în producție, acum încercăm să scoatem din investiție. Că nu o să aruncăm produsele pe câmp“, a spus Elena, o vânzătoare din Piața Sudului.

E mai scump în magazin

Principalele ingrediente pentru zacuscă sunt vinete, gogoşari, ardei gras şi kapia, ceapă și morcov. În total ajungem la un preț de 25 de lei pentru o cantitate de zacuscă suficientă pentru a umple trei borcane.

În magazine, preţul unui borcan de zacuscă variază între 15 şi 30 de lei.

„Noi preferăm să facem zacusca acasă. Dacă ai dragoste și pasiune, orice mâncare iese cu gust. Cea din comerț n uare același gust cu cea pe care o fac eu. Cea mai bună zacuscă după părerea mea e cea în care ceapa se opărește, se fierbe că să iasă toate toxinele și se pregăteşte împreună cu roșii proaspete, cu vinete, gogoșari, ardei capia. Anul acesta toate sunt foarte scumpe. O să fac și mai puțină zacuscă, dar tot fac“, zice Mariana, o persoană mai în vârstă venită să cumpere din piață.

Indiferent de sortiment, fie că e simplă, cu hribi sau cu orez, zacusca cu o turtă coaptă pe plită e un adevărat răsfăț culinar. Făcută corect şi păstrată la răcoare în cămară sau în beci, zacusca îşi menţine savoarea chiar şi doi ani. De asta s-au convins şi gospodinele care nu lasă să treacă toamnă fără să mai facă o porţie de zacuscă. Tocmai de aceea toate gospodinele vor să știe cât te costă zacusca anul acesta.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.