Zacusca este o mâncare tradițională din țările din sud-estul Europei. Aceasta este delicioasă și sățioasă și se face din ghebe, legume asortate, în principal vinete, ardei, bureți de fasole, morcovi și ceapă, gătite la aburi și apoi marinate în oțet, ulei și condimente.
Rețetă delicioasă de zacuscă de ghebe
Iată o rețetă de zacuscă de ghebe, care poate fi păstrată la rece pentru mai multe săptămâni și poate fi servită caldă sau rece ca aperitiv sau garnitură.
Ingredientele necesare sunt destul de ușor de găsit în toate piețele din țara noastră. Pentru acest preparat vă sunt necesare următoarele:
* 500 g ghebe
* 1 kg vinete
* 2 ardei grași
* 1 ardei iute (opțional)
* 2 cepe mari
* 2 morcovi
* 2 linguri ulei
* 2 linguri oțet
* 1 linguriță zahăr
* 1 linguriță boia de ardei
* 1 linguriță chimen
* 1 linguriță cimbru
* sare după gust
Cum trebuie să preparați zacusca de ghebe
Pentru a duce la capăt prepararea acestei rețete delicioase trebuie să începeți prin a curăța ghebele de coaja și să le tăiați în cuburi mici. Apoi, faceți același lucru și cu vinetele; le curățați, le tăiați în cuburi și le puneți într-un vas mare. Adăugați ghebele și ardeii tăiați cuburi peste vinete. Imediat după, curățați ceapa și morcovii și tăiați-le mărunt. Puneți-le într-o tigaie cu uleiul și prăjiți-le până devin aurii. Adăugați-le peste legumele din vas.
Puneți oțetul, zahărul, boiaua de ardei, chimenul, cimbrul și sarea în vasul cu legume. Amestecați bine până se omogenizează. Așezați vasul pe foc mediu și fierbeți-l până legumele sunt moi, amestecând din când în când.
Luați vasul de pe foc și lăsați-l să se răcească puțin. Transferați zacusca într-un borcan sterilizat și păstrați-l la frigider pentru a se marina.
Atenție! Ciupercile ingerate crude, nefierte destul sau bătrâne sunt toxice. Tulpinile nu se folosesc, fiind tari și fibroase.
Ce sunt ghebele
Ghebele sunt o legumă verde, rotundă și acoperită cu o coaja aspră, care seamănă cu o varză mică. Sunt cultivați în special în regiunile din sud-estul Europei și au un gust ușor amărui și o textură crocantă. Ghebele sunt o sursă importantă de vitamine, minerale și fitonutrienti, fiind bogate în vitamina C, potasiu, fier, calciu și fosfor. Pot fi folosite în diverse rețete culinare, cum ar fi salate, supe, tocănițe, fripturi sau chiar dulciuri, cum ar fi prăjituri sau plăcinte.
Zacusca de ghebe poate fi servită caldă sau rece, ca aperitiv sau garnitură pentru carne, ouă sau brânzeturi. Poate fi păstrată la rece pentru mai multe săptămâni. Această rețetă de zacuscă cu ghebe este una simplă, iar preparatul este unul extrem de delicios.