duminică, 19 mai, 2024

Câți bani vor cheltui românii pentru masa de Paște? Unde se duce cea mai mare sumă

Având în vedere valul de scumpiri din ultima perioadă, Veranda Mall a efectuat un studiu pentru a afla câți bani vor cheltui românii pentru masa de Paște. Mai mult de 40 la sută dintre cei chestionați în cadrul unui sondaj au declarat că intenționează să aloce aceeași sumă de bani ca în anul precedent. În paralel, aproximativ 3 din 10 români își propun să își răsfețe mai mult persoanele dragi de Paște, planificând să alocate mai multe resurse financiare în acest sens.

Câți bani vor cheltui românii pentru masa de Paște

Prețurile tot mai mari le dau bătăi de cap românilor, care au ales să trateze într-un mod cât mai precaut bugetul destinat mesei de Paște, adaptându-și cheltuielile în funcție de contextul economic și de schimbările din viața personală. Conform studiului, 40% dintre cei intervievați au pus deoparte aceeași suma de bani pentru masa de Paste ca și în anul precedent, în timp ce 27% au ales să reducă cheltuielile. În contrast, un procent semnificativ dintre participanți (32,5%) sunt pregătiți să investească mai mult pentru masa de Paște, comparativ cu anul 2023.

Potrivit studiului, majoritatea participanților au de gând să cheltuiască nu mai mult de 600 de RON pentru masa de Paște. Doar 40% dintre aceștia au în plan să cheltuiască mai mult, iar un sfert dintre aceștia vor aloca peste 1.000 de lei. Grupul cel mai generos din acest punct de vedere este reprezentat de persoanele în vârstă, de peste 60 de ani (13,68%).

Cu toate acestea, în ciuda diferențelor de buget sau vârstă, românii au aceleași priorități când vine vorba de lista de cumpărături pentru sărbătorile pascale. O parte semnificativă din cheltuieli se va îndrepta către alimente și băuturi (63,7%), urmate de cadouri (20,8%) și îmbrăcăminte (6,6%). Numai 5% dintre participanți au indicat că vor aloca bani pentru o vacanță, cu un interes deosebit manifestat în rândul generației Z și al persoanelor de vârsta a treia.

În ceea ce privește mâncarea servită la masă, majoritatea românilor optează să își cumpere ingredientele necesare pentru a găti preparate tradiționale acasă. Doar 6,8% vor apela la servicii de catering.

Majoritatea preferă să sărbătorească acasă

În fruntea preferințelor de cadouri pentru cei dragi se află dulciurile și coșurile cu produse gourmet (37,98%), urmate de articolele de îmbrăcăminte sau încălțăminte (37,02%), jucăriile (25,44%), decorațiunile (18,51%), produsele de îngrijire (17,59%) și cărțile (12,41%). Cu toate acestea, există și români care nu adoptă această tradiție – 2 din 10 participanți la studiu au declarat că nu intenționează să ofere cadouri, cei mai mulți dintre aceștia fiind tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani (7,13%).

Chiar dacă prețurile la alimente au înregistrat o creștere semnificativă față de anul 2023, numărul celor care iau în considerare să taie de pe lista de cumpărături este redus (12,4%). În schimb, majoritatea românilor recurg la diverse strategii care să-I ajute să gestionezi mai bine cheltuielile din perioada Sărbătorilor Pascale. Aproape 36,5% încep cumpărăturile mai devreme, 28% caută oferte speciale de Paște, iar 23,2% compară prețurile oferite de magazine pentru a găsi cea mai avantajoasă opțiune.

În privința modului în care vor sărbători Paștele în 2024, 8 din 10 români optează pentru varianta tradițională și vor petrece sărbătorile acasă alături de cei dragi, în timp ce 10% planifică să sărbătorească vizitând rude sau prieteni. De asemenea, o mică parte dintre participanți iau în considerarea varianta unei vacanțe de Paște – peste 5% dintre aceștia se vor aventura într-un city break în țară sau în străinătate.

„Indiferent de generație, de la Gen Z la Millennials, de la tineri la seniori, toți cei care trec pragul Veranda Mall și au participat la studiu pun accent pe păstrarea tradițiilor care ne aduc bucurie. Spiritul acesta de unitate ne inspiră să facem din fiecare Paște o ocazie de sărbătoare și să transformăm un simplu spațiu pentru cumpărături, într-unul dedicat experiențelor care să ne aducă mai des împreună”, a transmis Andreea Manole, specialist marketing la Veranda Mall.

Un procent de 1,5% de români au de gând să profite de zilele libere pentru a merge la mall și pentru a se bucura de ofertele speciale de Paște ale magazinelor. În plus, aceștia ar putea să se întâlnească cu prietenii pentru o masă sau o cafea, să meargă la film sau în parcurile de distracții dedicate copiilor. Astfel, în urma studiului efectuat pentru a afla câți bani vor cheltui românii pentru masa de Paște, reiese că majoritatea oamenilor și-au impus o limită de 600 RON.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.