vineri, 12 iulie, 2024

Prețuri mai mari înainte de Paște! Ce a cauzat majorările

Experții financiari anticipează că vom avea parte de prețuri mai mari înainte de Paște, cât și în perioada de după Sfintele Paști. Acest lucru este cauzat de o combinație de factori, precum creșterea cererii înainte de sărbătoare și creșterea costurilor de producție sau distribuție.

Prețuri mai mari înainte de Paște!

În contextul unei perioade pline de îngrijorări vizavi de inflație, oamenii se grăbesc să-și procure alimentele necesare pentru masa de Paște 2024. Experții economici avertizează că prețurile alimentelor vor continua să crească. Această tendință face ca mesele bogate să devină tot mai rare, determinând oamenii să achiziționeze cantități mai mici și să se limiteze la doar câteva produse. „Nu mai am posibilitatea să fac o masă cum făceam odată”, a spus o femeie.

Experții financiari anticipează o majorare a prețurilor la alimente, dat fiind creșterea constantă a cererii pentru anumite produse alimentare. Costurile pentru produsele de bază din această perioadă vor fi mai mari din cauza cererii crescute. Prețurile alimentelor se vor majora în special din cauza cererii sezoniere. Estimările sugerează o creștere a prețurilor între 5% și 10%.

„Prețurile la alimentele de bază pentru această perioadă se vor scumpi, pentru că cererea va fi mai mare. Prețurile se vor ridica fără nicio justificare, doar pentru că există o cerere sezonieră. Prețurile vor crește între 5 și 10%”, anticipează Mircea Coșea, analist financiar.

De asemenea, specialiștii în domeniul alimentației subliniază riscul crescut de a achiziționa produse alterate, mai ales în timpul sărbătorilor. În ceea ce privește carnea, este crucial să fim atenți la culoare și miros, de exemplu. Carnea poate fi adesea tratată cu apă sau alte substanțe pentru a câștiga în greutate sau pentru a părea mai atrăgătoare.

„Nu este întotdeauna bine să cumpărăm carne tocată, ci este mai bine să o tocăm noi sau să fie tocată în fața noastră. În fiecare zi, descoperim variante de falsificări. Foarte multă carne este injectată”, explică Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare.

Un indiciu al prospețimii cărnii este prezența unei pelicule uscate, conform specialiștilor, iar culoarea acesteia ar trebui să fie roz sau roșie.

Până în prima jumătate a lunii februarie 2024, au fost redirecționate 586 de nave container, iar tonajul containerelor care traversau canalul a înregistrat o scădere de 82%, conform datelor furnizate de BNR.

Având în vedere că companiile de transport maritim operează în mod obișnuit la capacitate maximă, întârzierile în expediere acționează brusc ca o reducere globală a capacității de transport maritim, nu doar în zona Mării Roșii. Ca urmare, prețurile pentru transport cresc pe toate rutele pentru a echilibra cererea și oferta.

Programul de Paște al magazinelor Kaufland

Kaufland România a comunicat programul de funcționare al hipermarketurilor sale din România în perioada sărbătorilor de Paște.

În intervalul 29 aprilie – 6 mai, hipermarketurile vor fi deschise între orele 06:30 și 09:00 și se vor închide între 21:30 și 23:00, în funcție de locație.

Între 29 aprilie și 3 mai, hipermarketurile vor avea un program extins, fiind deschise între 06:30 și 09:00 și închise între 21:30 și 23:00. Magazinele din Sfântu Gheorghe, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Sovata și Târgu Secuiesc își vor menține programul normal.

Sâmbătă, 4 mai, majoritatea magazinelor vor opera într-un interval mai restrâns, deschizându-se între 06:30 și 08:00 și închizându-se între 17:00 și 19:00. Excepții vor face magazinele din localitățile menționate anterior, care își vor menține programul obișnuit.

Duminică, 5 mai, toate hipermarketurile Kaufland, exceptandu-le pe cele din orașele menționate anterior, vor fi închise.

Luni, 6 mai, magazinele vor funcționa cu un program mai redus, începând de la ora 09:00 și terminând între 15:00 și 18:00. Excepții vor fi locațiile din orașele menționate anterior, care își vor păstra programul normal. De asemenea, magazinul din Promenada Mall Sibiu va fi deschis între 10:00 și 22:00. Experții financiari anticipează că vom avea parte de prețuri mai mari înainte de Paște, cât și în perioada de după Sfintele Paști.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.