duminică, 3 martie, 2024

Ce este abcesul septal și cum se manifestă? Dr. Raluca Neagu-Movilă: „Este o colecție de puroi” – VIDEO

Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași și medic ORL la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre abcesul septal. În ce constă această afecțiune și ce o cauzează?

Abcesul septal este reprezentat de o colecție purulentă de o parte sau de alta a septului nazal, localizată între cartilaj și mucoasa septală. De regulă, afecțiunea este generată de un traumatism (infectarea unui hematom septal), gripă, rujeolă, tuberculoză, dar pot fi și alte cauze.

Abcesul septal se manifestă prin stare generală alterată, febră, frisoane, cefalee, dureri spontane, cu caracter pulsatil la nivelul nasului, edem al nasului și al regiunilor învecinate (buza superioară, obraji) și greutate respiratorie.

Ce este abcesul septal și cum se manifestă? Iată recomandările medicului Raluca Neagu-Movilă

Așa cum am precizat, abcesul septal este o colecție de puroi, care se formează între septul nazal și mucoasa septală, fiind cauzat, de cele mai multe ori, de un traumatism. Pentru a ilustra această afecțiune, medicul Raluca Neagu-Movilă a vorbit despre cazul unei femei, care s-a prezentat la cabinet cu inflamație la nivelul nasului, roșeață și edeme palpebrale la nivelul buzei superioare. Pacienta a refuzat internarea în spital, folosind doar tratamentul medicamentos recomandat, dar s-a întors peste două zile cu simptome severe. Astfel că, medicul a subliniat importanța tratamentului injectabil.

„Abcesul septal este o colecție de puroi, care se creează între septul nazal, care e un cartilaj și mucoasa septală. De obicei, apare de la un traumatism. La doamna care a venit, când a venit prima dată, era toată umflată la nas, avea celulită, roșie, inflamată și cu edeme palpebrale și începea să facă celulită, deci inflamație, și la nivelul buzei superioare. Și i-am recomandat: „Rămâneți internată, pentru că la dumneavoastră situația e mai complicată și trebuie să facem tratament.” Tratamentul pe gură e una și tratamentul injectabil e foarte mare diferență, e mult mai mare diferență. Tratamentul injectabil e altceva. Și n-a vrut și peste două zile a venit foarte umflată la față și deja făcuse această colecție la nivelul nasului, la nivelul septului, în interiorul nasului. Și i-am explicat că trebuie incizată, trebuie să rămână, trebuie pansată în fiecare zi. Dacă prima dată ar fi rămas, probabil nu s-ar fi ajuns la acea incizie.”, a declarat medicul Raluca Neagu-Movilă, pentru BZI LIVE.

Cum poate fi prevenit abcesul septal?

Abcesul septal este dificil de prevenit, fiindcă, spre deosebire de abcesele de suprafață, acesta poate constitui și o complicație a unei alte afecțiuni. În acest caz, este imperios consultul medical și tratarea afecțiunii respective.

Cu toate acestea, printre cele mai simple modalități de prevenire a abceselor, se numără: evitarea fumatului, adoptarea unei diete sănătoase și menținerea unei greutăți normale.

În ceea ce privește celelalte afecțiuni sinusale, ca, de exemplu, sinuzita, se recomandă evitarea lucrurilor iritante pentru nas și sinusuri. După cum bine se știe, fumul de țigară este unul dintre factorii care predispun persoana la sinuzită. Fumatul afectează elementele naturale de protecție ale nasului, gurii, gâtului și sistemului respirator, iar renunțarea la acest viciu poate fi un pas important în prevenirea episoadelor de sinuzită acută sau cronică.

Un rol covârșitor îl are și spălarea frecventă a mâinilor, în special în timpul sezonului rece, când gripa își face simțită prezența, pentru a evita iritarea sau infectarea sinusurilor cu virusuri sau bacterii de pe mâini.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite