duminică, 21 iulie, 2024

De ce nu este bine să folosești bețișoare de urechi? Iată la ce riscuri te supui – VIDEO

Te întrebi de ce nu este bine să folosești bețișoare de urechi? Ei bine, medicul primar ORL Raluca Neagu-Movilă a venit în emisiunea BZI LIVE și a discutat despre riscurile la care te supui, atunci când utilizezi excesiv bețișoare pentru curățarea urechii.

Potrivit specialiștilor, ceara din urechi ar trebui lăsată neatinsă, deoarece, contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, nu este un semn al lipsei de igienă, ci este un lucru firesc, natural. Ceara este secretată de celulele care îmbracă urechea externă și este formată dintr-o substanță uleioasă. Aceasta acționează ca o barieră împotriva pătrunderii virusurilor și bacteriilor periculoase în canalul urechii.

Puțină lume știe, dar ceara din urechi se curăță singură în mod normal. Însă, în cazul unei acumulări de ceară, urechile se pot simți pline, pot apărea dureri și scăderea auzului. În astfel de situații, cerumenul se curăță cu multă grijă, fără bețișoare, cu un prosop moale sau cu diferite substanțe, ce pot fi achiziționate din farmacii. Totodată, recomandată este și vizita la medicul ORL.

De ce nu este bine să folosești bețișoare de urechi? Iată ce spune medicul Raluca Neagu-Movilă

Bețișoarele nu sunt recomandate pentru curățarea urechii, deoarece pot împinge ceara mai mult în organul auditiv. Așa cum am spus, urechea are capacitatea de autocurățare, iar mișcările mandibulei, mestecatul și crearea de noi celule reușesc să împingă ceara afară din canalul auricular, care poate fi îndepărtată prin spălare. Mai mult, bețișoarele nu fac decât să irite interiorul urechii și să genereze leziuni la nivelul timpanului sau să zgârie pielea din ureche și să ducă la infecții ale aparatului auditiv.

„Conductorul are niște glande cu cerumen și cerumenul este gândit ca să protejeze urechea. Lumea are senzația că trebuie să îl curețe și îl curăță excesiv. Urechea are tendința de a-l produce înapoi. Și atunci e acest cerc vicios. Plus că bețișoarele astea nu sunt sterile, ele sunt niște vată pusă pe un bețișor. Foarte mulți fie că insistă, de multe ori le rămâne și vata în ureche, pentru că nu întotdeuna este foarte bine înfiletată pe bețișorul ăla sau se zgârie, deci cade vata și vin cu leziuni de conduct. Sau mai sunt persoane care sunt cardiace și iau antiagregante din astea orale și au o sensibilitate mult mai mare și în momentul în care s-au zgâriat, acea sângerare e mult mai impresionantă decât la un om normal, care s-a zgâriat un pic și poate se oprește și de la sine.”, a explicat medicul Raluca Neagu-Movilă.

Metode de curățare a urechilor

Dacă bețișoarele de urechi pot face mai mult rău decât bine, indicat este să folosești spray-uri speciale pentru igiena zilnică. Acestea conțin apă purificată și clorură de sodiu, ceea ce ajută la curățarea canalului auditiv și la eliminarea impurităților. Recomandate de medici sunt și spray-urile care au în componența lor apă de mare, deoarece contribuie la dizolvarea cerumenului și la eliminarea acestuia.

În cazul în care ai un dop de ceară, nu ezita să ceri ajutorul unui medic de specialitate. Semnele unui astfel de dop pot fi următoarele: durere auriculară, senzație de presiune în ureche, mâncărime, țiuit în ureche, scurgere auriculară, miros urât la nivelul urechii și pierderea auzului.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite