Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași și medic ORL la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre sinuzită. Ce simptome prezintă această afecțiune și cum se tratează?
Sinuzita reprezintă inflamația sinusurilor nazale, apărută în urma unei răceli, a unei alergii sau a unui blocaj la nivelul sinusurilor. Această inflamație poate determina o suprainfecție virală, bacteriană sau fungică. De regulă, sinuzita trece de la sine, în decurs de câteva săptămâni, dar vindecarea sa poate fi anevoiasă în unele cazuri, fapt ce necesită stabilirea unei scheme terapeutice complexe.
Ce simptome prezintă sinuzita și cum se tratează? Dr. Raluca Neagu-Movilă: „Sinuzita este inflamația mucoasei de la nivelul sinusurilor”
Potrivit medicului ORL Raluca Neagu-Movilă, sinuzita este inflamația mucoasei de la nivelul sinusurilor. Această afecțiune se manifestă prin: secreții nazale de culoare galben-verzuie sau incolore (pot ajunge la nivelul nazofaringelui și orofaringelui), durere la nivelul nasului, în jurul ochilor și la nivelul capului, congestie nazală (cu îngreunarea respirației și senzația de sinusuri blocate), alterarea mirosului și gustului, presiune și durere la nivelul urechilor, dureri de dinți și de maxilar, febră, tuse, dureri în gât, respirație urât mirositoare și oboseală.
„Sinuzita este inflamația mucoasei de la nivelul sinusurilor. În momentul în care ești răcit, toată mucoasa asta din nas se duce și în sinusuri, deci se inflamează. E rinită, e sinuzită, e otită. În acest context de inflamație, totul se inflamează. La unele persoane sunt mai alergice, au obstrucție nazală, se cronicizează în timp sinuzita. Se produce o hipertrofie. Sau la cei cu probleme dentare se produce această hipertrofie de mucoasă, care în mod normal nu ai ce să-i faci, o lași în pace. Dacă e foarte mică, e ok, poți să trăiești cu ea. Dar în momentul în care tratăm sinuzita acută sau o sinuzită care într-adevăr dă niște inconveniente.”, a declarat medicul Raluca Neagu-Movilă, pentru BZI LIVE.
Tratament pentru sinuzită. Iată sfaturile medicului Raluca Neagu-Movilă
Sinuzita se tratează atât simptomatic, pentru reducerea semnelor clinice ale bolii, cât și curativ, pentru eliminarea cauzelor care au dus la apariția ei. Tratamentul poate include medicamente analgezice (preparate precum paracetamolul și ibuprofenul pot ajuta la scăderea intensităţii durerii), decongestionante (contribuie la înlăturarea congestiei și la îmbunătățirea respirației), spray-uri nazale, corticosteroizi (sunt administrați în inflamaţia pronunţată şi pot include budesonida, fluticazona sau alte ingrediente active, care au rolul de a reduce şi de a ține la distanță inflamația), antibiotice (sunt folosite în sinuzita cu suprainfectare bacteriană) și imuniterapie.
În unele cazuri, sinuzita poate fi tratată și chirurgical. Acest tip de tratament se aplică unei rinosinuzite cronice, care nu răspunde la tratament medicamentos și constă în înlăturarea obstrucției sau în lărgirea sinusurilor și drenarea secrețiilor purulente.
„Sinuzita acută trebuie tratată, sinuzita cronică o lași în pace și încerci să o tratezi un pic conservator, nu ar trebui să deranjeze. Se poate opera la un moment dat. Acum se operează endoscopic. De fapt, ea apare tot prin obstrucția sinusurilor, a orificiilor de deschidere ale sinusurilor și trebuie de văzut care este cauza obstrucției.”, a mai spus medicul Raluca Neagu-Movilă, în cadrul emisiunii BZI LIVE.