sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Cu cine ar vota românii, potrivit INSCOP: AUR crește în sondaje și suflă în ceafa PNL. PSD ar câștiga alegerile

Potrivit unui sondaj INSCOP Research, realizat în luna februarie a acestui an, AUR crește în sondaje și suflă în ceafa PNL. În sondajul comandat de Partidul Verde, PSD ar strânge peste 30% din opțiunile de vot. Față de ultimul sondaj INSCOP Research, făcut în luna decembrie a anului trecut, AUR a crescut cu peste un procent. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 19,1% dintre românii care s-ar prezenta la alegeri ar vota cu AUR. Procentul partidului lui George Simion este foarte aproape de cel pe care l-ar obține PNL, 21,6%.

AUR crește în sondaje și suflă în ceafa PNL

La comanda Partidului Verde, INSCOP Research a efectuat un sondaj de opinie, în perioada 1-13 februarie 2023, în legătură cu intențiile de vot ale românilor.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar 43,3% dintre alegătorii români ar merge la vot. Dintre aceștia, 30.4% ar vota cu Partidul Social Democrat, în timp ce Partidul Național Liberal ar fi votat de 21,6% dintre alegătorii care s-ar prezenta la vot.

Pe locul al treilea în preferințele celor care au spus că vor merge la vot s-a aflat Alianța pentru Unirea Românilor. Partidul lui George Simion ar fi votat de 19,1% dintre alegători.

Uniunea Salvați România ar obține 10.9%, UDMR nu ar mai intra în Parlament, primind doar 4.3% din voturi.

Procente sub 5% ar lua Partidul Pro România (3%), Partidul Mișcarea Populară (2,9%), Partidul Verde (care a comandat sondajul – 2,7%), Partidul SOS România, al Dianei Șoșoacă (0,9%), Forța Dreptei, al lui Ludovic Orban (0,7%) și Reînnoim Proiectul European al României, înființat de Dacian Cioloș (0,1%).

Cum se raportează românii la poluare și energie

Sondajul comandat de Partidul Verde a avut pe lângă componenta politică și una ecologistă. Astfel, oamenii au fost întrebați cum se raportează la poluare, la energie, sau la faptul că România ar fi „groapa de gunoi a Europei”. Astfel, 70,7% dintre români sunt de părere că statul nu subvenționează așa cum ar trebui trecerea la producția de energie din surse regenerabile, iar peste 73% consideră că facturile la utilități conțin taxe ascunse.

Schimbările climatice sunt puse pe seama activităților economice de 68.7% dintre respondenți, în timp ce peste 42% sunt de părere că exploatarea pădurilor duce la aceste schimbări. Peste 80% dintre români sunt total împotriva defrișărilor de pădure pentru a deschide noi exploatări de cărbune.

În ceea ce privește producția de energie nucleară, 52,3% dintre români consideră că asta ar fi un lucru bun pentru România, iar 48,9% dintre ei ar fi dispuși să folosească mai des transportul în comun pentru a proteja mediul.

Legat de implicarea investitorilor privați în exploatarea resurselor naturale esențiale pentru securitatea țării, dezvoltarea economică și bunăstarea oamenilor, 54.9% dintre români sunt de părere că România nu ar trebui să permită acest lucru.

La întrebarea dacă ar trebui înființat un Tribunal de Mediu, care să judece infracțiunile împotriva mediului, iar 94.7% ar dori înăsprirea sancțiunilor și pedepselor pentru aceste infracțiuni, aproape 90% dintre cei au răspuns au fost de acord.

În ceea ce privește viața latura politică din România, sondajul INSCOP Research a arătat că AUR crește în sondaje și suflă în ceafa PNL, în timp ce PSD ar câștiga alegerile.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite