duminică, 3 martie, 2024

Consumul de ghimbir are efecte benefice asupra organismului. Cum trebuie consumat

Studiile de specialitate au relevat faptul că un consum regulat de ghimbir are efecte benefice asupra organismului uman. De la susținerea imunității în lupta cu o serie de bacterii până la intensificarea metabolismului, ghimbirul este un ajutor de nădejde în multe afecțiuni. Această plantă este folosită de secole atât în alimentație, cât și în medicină.

Ghimbirul este una dintre cele mai valoroase mirodenii, rădăcinile acestuia, în stare proaspătă sau uscată, fiind folosite şi în scop medicinal. Acesta a fost folosit pentru beneficiile sale încă din Antichitate.

Consumul de ghimbir are efecte benefice asupra organismului

Ghimbirul conţine compuşi, uleiuri benefice pentru sănătate, mucilagii, răşini, fibre dietetice, kaliu, zinc, calciu, cupru, magneziu, vitaminele B6, C şi D. Principiile active din rădăcina de ghimbir au proprietăţi antiemetice, antivertiginoase, carminative, stimulează secreţia de salivă şi sucuri digestive. De asemenea, ghimbirul are efect de calmare a tusei, efect antialgic, sedativ şi antipiretic, prin stimularea transpiraţiei, iar aplicarea localã are efect revulsiv şi îmbunătăţeşte circulaţia periferică.

Ghimbirul stimulează digestia. Compuşii din ghimbir stimulează secreţia salivei şi producţia de bilă, stimulând astfel digerarea alimentelor. Un studiu care a cuprins 24 de persoane sănătoase, ce au folosit zilnic 1,2 grame de ghimbir pulbere înainte de masă, a constatat că participanţii au digerat mult mai rapid alimentele procesate, dar şi riscul de indigestie a fost redus cu 50%.

Reduce senzaţia de greaţă. Ghimbirul poate fi consumat crud sau în ceai. Mai multe cercetări au constat că ghimbirul manifestă proprietăţi antiemetice, inclusiv pe durata sarcinilor la gravide.

Datorită compuşilor săi antioxidanţi, consumat zilnic ghimbirul poate reduce durerile musculare cu până la 25%. De asemenea, un studiu realizat la Universitatea din Georgia a descoperit că acest lucru ar acţiona benefic şi asupra durerilor menstruale.

Ghimbirul scade riscul bolilor de inimă

În cadrul unui studiu, participanţii cu diabet de tip 2, care administrau 2 grame de ghimbir pudră zilnic, au semnalat reducerea cantităţii de zahăr din sange cu 10%. Se ştie că nivel crescut al glucozei în sânge este un factor de risc pentru bolile de inimă.

De asemenea, are și proprietăţi anticancerigene. Fiind un aliment sănătos, încărcat în compuşi antioxidanţi şi vitamine ce întăresc imunitatea şi rezistenţa organismului, scad colesterolul în sânge şi luptă cu obezitatea, ghimbirul ajută la neutralizarea celulelor canceroase din organism.

Nu în ultimul rând, ghimbirul este bun și pentru creier, deoarece ajută la combaterea inflamaţiei din ţesutul cerebral. Mai mult, previne apariţia bolii Alzheimer şi a altor deficienţe cognitive ce însoţesc procesul de îmbătrânire.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite