joi, 23 mai, 2024

De ce nu este bine să folosești ceai de mușețel pentru problemele oculare? Explicația medicului Camelia Bogdănici – VIDEO

Obișnuiești să folosești ceai de mușețel atunci când te confrunți cu o problemă oculară? Nimic mai greșit! Iată de ce nu este bine să apelezi la ajutorul acestui leac bătrânesc, când își fac apariția orjeletul, conjuctiva sau alte boli ale ochiului.

Încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul de mușețel este folosit pentru tratarea diverselor afecțiuni, inclusiv pentru cele care apar la nivelul ochilor. Greșeala pe care o fac majoritatea oamenilor este că prepară o infuzie mult prea concentrată, care poate crea mai multe probleme, decât să o rezolve pe cea existentă. Tocmai de aceea, medicul Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, recomandă evitarea folosirii acestui remediu naturist în zona ochilor, în ciuda efectelor sale binefăcătoare pentru sănătate.

De ce nu este bine să folosești ceai de mușețel pentru problemele oculare? Prof. dr. Camelia Bogdănici: „Un ceai de mușețel care nu are o concentrație foarte mare este bine de folosit”

Ceaiul de mușețel nu este contraindicat a fi utilizat în zona ochilor, dar nici recomandat. Cel mult, poate fi folosit, dar nu concentrat și nicidecum fierbinte sau cald. Poate fi pus pe o dischetă din bumbac, doar că este nevoie să fie rece, iar zona cu probleme să fie ștearsă rapid cu această dischetă. Nu trebuie insistat și nici apăsat în zona respectivă cu ceaiul de mușețel.

În schimb, pentru orjelet, conjuctivită ori leziuni oculare sunt recomandate șervețelele de pleoapă speciale, care pot să aibă și extract de mușețel ori aloe vera. Aceste elemente ajută atât la nutriția genelor, cât și a marginii palpebrale.

„Ceaiul de mușețel, de obicei, noi românii îl facem foarte, foarte concentrat. Un ceai de mușețel care nu are o concentrație foarte mare este bine de folosit, dar nicidecum fierbinte sau cald. Cel mult rece și să ștergem rapid. De altfel, în acest moment sunt și niște șervețele de pleoapă speciale, care pot să aibă și extract de mușețel sau să aibă aloe vera, care ajută pe de o parte și nutriția genelor și a marginii palpebrale. Și atunci e mai bine să folosim astfel de lucruri decât un ceai de mușețel care, repet, îl facem de obicei foarte concentrat și mai mult irită. Uneori vin cu pleoapele edemațiate, cu ochiul foarte roșu și îi întreb de când e așa și spun: „Dimineață m-am spălat cu ceai de mușețel și este și mai roșu.” Este in lucru firesc, pentru că se activează anumite celule, care reacțioenază și care vor să facă o apărare, dar reacționează mult prea tare.”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, pentru BZI LIVE.

Beneficiile ceaiului de mușețel

În ciuda argumentelor contra utilizării ceaiului de mușețel în zona ochilor, acesta are și beneficii. Grație proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și astringente, mușețelul este nemaipomenit de bun în tratarea rănilor, în vindecarea ulcerului și în ameliorarea durerilor reumatice și a hemoroizilor. De asemenea, este folosit cu succes și pentru diminuarea simptomelor răcelii.

Ceaiul de mușețel este utilizat adesea și pentru ameliorarea inflamațiilor cavității bucale sau a gingiilor, dar și ca sedativ, pentru a ameliora episoadele anxioase. Ceaiul de mușețel are și efect relaxant în privința problemelor digestive, cum sunt stările de greață, diareea sau indigestia.

Chiar dacă nu poate fi folosit pentru problemele oculare, ceaiul de mușețel ajută persoanele care îl consumă seara, înainte de culcare, să aibă un somn mai calitativ și mai odihnitor. Efectul calmant al ceaiului de muşeţel se datorează apigeninei, un antioxidant care se regăseşte din belşug în infuzia de muşeţel.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite