vineri, 29 martie, 2024

În ce constau intervențiile chirurgicale în ortopedie? Explicațiile medicului Dan Cionca – VIDEO

Conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, a explicat în emisiunea BZI LIVE în ce constau intervențiile chirurgicale în ortopedie. Ce tehnici sunt utilizate la tineri?

În domeniul chirurgiei ortopedice se desfășoară numeroase intervenții, cu scopul de a înlătura efectele unui traumatism sau ale unei leziuni și de a reconstrui normalitatea anatomică a zonei afectate, fie că ne referim la ligamente, fie la structuri osoase sau articulații.

Printre aceste intervenții, se numără: protezări ale șoldului și ale genunchiului, tratamentul chirurgical al fracturilor, reconstrucția unui ligament, infiltrații cu substanţe vasco-elastice pentru tratarea artrozelor, infiltrații intraarticulare cu soluţii antiinflamatoare/cortizon sau infiltraţii cu plasma îmbogăţită cu trombocite (PRP).

În ce constau intervențiile chirurgicale în ortopedie? Conf. dr. Dan Cionca: „Se încearcă o refacere a cartilajului articular localizat prin diferite tehnici”

Portrivit medicului Dan Cionca, se acționează diferit în funcție de gravitatea leziunii. În stadiile incipiente, când sunt doar leziuni focale, cartilaginoase, deteriorări minime ale cartilajului articular, se poate interveni minim invaziv, artroscopic și se poate încerca o modelare a cartilajului articular. În cazul în care leziunile sunt mai profunde la pacienții tineri și au traumatisme recente, se poate încerca o refacere a cartilajului articular localizat prin diferite tehnici, fie mai simple, fie mai complexe.

„Dacă ne referim, de exemplu, la articulația genunchiului, artroza înseamnă deteriorări cartilaginoase, înseamnă nu numai deteriorări cartilaginoase, dar preponderent leziuni ale cartilajului articular. Dar, sigur, în funcție de gravitatea acestor leziuni, poți sancționa diferit. În stadiile incipiente, când sunt doar leziuni focale, cartilaginoase, deteriorări minime ale cartilajului articular, poți interveni minim invaziv, artroscopic și poți încerca o condroplastie, o modelare a cartilajului articular. Dacă leziunile sunt mai profunde la pacienții tineri cu traumatisme recente, poți încerca o refacere a cartilajului articular localizat prin diferite tehnici, mai simple sau mai complexe.”, a declarat medicul Dan Cionca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Conf. dr. Dan Cionca: „Una dintre cea mai simple tehnici este cea a microfracturilor”

Medicul Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, susține că una dintre cea mai simple tehnici este cea a microfracturilor. În cadrul acesteia se forează niște canale osoase, prin care care celule stem și celule hematice populează defectul respectiv și încearcă să realizeze un cartilaj articular nu de foarte bună calitate, dar un cartilaj care rezistă doi – trei ani.

În situația în care lucrurile evoluează sau dimensiunile defectului respectiv sunt mai mari, se poate apela la așa-numita inginerie tisulară.

„Una dintre cea mai simple tehnici este cea a microfracturilor, prin care forezi niște canale osoase, prin care celule stem și celule hematice, vor popula defectul respectiv și încearcă să realizeze un cartilaj articular nu de foarte bună calitate, dar un cartilaj care rezistă doi – trei ani. Dacă lucrurile evoluează sau dimensiunile defectului respectiv sunt mai mari, se poate apela la așa-numita inginerie tisulară. Există aceste transplanturi de condrocite, recoltate tot de la genunchiul pacientului, dintr-o zonă neportantă, care pot fi cultivate pe membrane biologice corespunzătoare și ulterior transplantate. Rezultatele sunt bune. Studiile arată că pacienții sportivi se pot reintegra competițional în proporție de 85%. Deci e o alternativă la defectele cartilaginoase.”, a adăugat conf. dr. Dan Cionca, de la Clinica de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite