luni, 15 aprilie, 2024

Cum afectează stresul glanda tiroidă? Dr. Simona Mogoș: „Este unul din factorii care stau în spatele bolilor autoimune” – VIDEO

Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre modul în care stresul afectează glanda tiroidă. Ce boli pot apărea ca urmare a expunerii prelungite la stres?

Efectul stresului în declanșarea unei afecțiuni tiroidiene este îndelung studiat de specialiști. Un impact devastator poate fi observat în apariția bolii Graves, o formă autoimună de hipertiroidism, care generează și tulburări de vedere. Pe lângă stres, alți factori de risc ai bolilor autoimune tiroidiene sunt ereditatea, sarcina, vârsta peste 60 de ani, deficiența de iod, fumatul sau medicamentele cu conținut ridicat de iod.

Cum afectează stresul glanda tiroidă? Explicația medicului Simona Mogoș: „Nu ne încărcăm nici la baterii noaptea, la un moment dat se rupe ceva”

Glanda tiroidă a primit sarcina de a produce hormonii tiroidieni implicați în procesul de dezvoltare intrauterină, în funcționarea creierului și în reglarea metabolismului. Dereglările hormonale, fie în sensul producerii accelerate a hormonilor – hipertiroidie, fie în sensul scăderii numărului de hormoni – hipotiroidie, declanșează alterări la nivelul funcționării întregului organism. Stresul, care se află în strânsă legătură cu evenimentele dificile de zi cu zi, cum ar fi conflictele cu cei din jur, pierderea unei persoane dragi, accidentele sau bolile, încurajează producția de cortizol, hormon ce poate influența negativ funcția tiroidiană. Astfel, este stimulată sau inhibată producția de hormoni specifici, fapt ce duce la apariția numeroaselor boli autoimune.

Iată ce poți face pentru a scăpa de stresul cotidian și pentru a-ți reîncărca bateriile:

„Și stresul este unul din factorii care stau în spatele bolilor autoimune. Atunci, judecata ar fi destul de simplistă. Suntem la locul de muncă o bună parte din zi, unde suntem bombardați mereu cu sarcini, cu presiune, pe care trebuie să o ducem la bun sfârșit. Câte ore muncim pe zi? 8, 10, depinde de fiecare. Ulterior, câte ore ne alocăm pentru noi, pentru a detensiona sistemul nervos și muscular supus acelui stres? Stăm o oră pentru noi după muncă? Dacă este să facem un sondaj printre toți prietenii noștri în primul rând, haideți să vedem câți își respectă acest program pentru el, de detensionare. Și atunci, vă dați seama, nu ne încărcăm nici la baterii noaptea, la un moment dat se rupe ceva.”, a declarat medicul endrocrinolog Simona Mogoș, la BZI LIVE.

Cum poți combate stresul? Câteva tehnici simple la care poți apela oricând ai nevoie

Din fericire, stresul poate fi combătut cu ușurință. Poți încerca acest lucru prin implementarea unor tehnici de meditație, prin yoga sau mindfulness, elemente ce te ajută să îți reglezi respirația și ritmul cardiac.

De asemenea, poți apela și la ajutorul exercițiilor fizice antrenante, cum ar fi: mersul rapid, drumețiile, exercițiile de tip cardio sau exercițiile de forță. Acestea contribuie la producerea endorfinei, unul dintre hormonii stării de bine.

Foarte importantă este și odihna. Este necesar să dormi 7-8 ore pe noapte, pentru a-ți ajuta organismul să se refacă după o zi de lucru. Doar așa va putea să gestioneze mai bine stresul.

Nu în ultimul rând, este esențială evitarea conflictelor, a consumului de alcool și de alimente dăunătoare și a fumatului.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite