Dr. Simona Mogoș, medic primar endocrinolog la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre problemele pe care le pot întâmpina bărbații cu dereglări hormonale. Iată în ce situații le este afectată atât fertilitatea, cât și funcția sexuală.
Bărbații se pot confrunta, asemenea femeilor, cu dereglări hormonale. Fiindcă sunt construiți în același mod, și ei pot avea probleme în ceea ce privește fertilitatea, dar și funcția sexuală, cea din urmă fiind semnalul de alarmă care îi aduce în cabinetele medicilor de specialitate.
Dereglările hormonale apar la bărbați ca urmare a procesului de înaintare în vârstă. Cu alte cuvinte, majoritatea simptomelor specifice îmbătrânirii au la bază dereglarea hormonală, care afectează atât nivelul testosteronului, cât și pe cel al cortizolului sau al glandei tiroide (mai rar).
Ce probleme au bărbații cu dereglări hormonale? Explicațiile medicului Simona Mogoș
Potrivit medicului Simona Mogoș, bărbații sunt mai dispuși să ceară ajutorul în probleme sexuale, spre deosebire de femei. Aceștia se confruntă, în majoritatea cazurilor, cu afecțiuni date de tumori hipofizare, cum sunt prolactinoamele, care se manifestă prin dificultăți în capacitatea bărbaților de a obține erecție în timpul actului sexual.
Prolactinomul, așa cum îi spune și denumirea, este o tumoare care produce prolactină. Acest hormon, produs în execs, duce la scăderea nivelului de FSH și LH, alți doi hormoni produși la nivelul hipofizei. Hormonii FSH și LH contribuie, la nivel testicular, la o secreție optimă de testosteron, dar și la o producție optimă de spermatozoizi.
„Bărbații sunt mai dispuși să ceară ajutorul în probleme sexuale față de femei, dar în ultima perioadă am remarcat, cu mare bucurie, și o deschidere a femeilor spre a expune acest subiect și pentru a-și ameliora calitatea vieții intime de cuplu. Acum există în cadrul specialității pe care o stăpânesc afecțiuni date de tumori hipofizare, cum sunt prolactinoamele. Acolo bărbații vin și se plâng, în primul rând, de dificultăți în capacitatea de a obține erecție în timpul actului sexual. De ce? Pentru că prolactinomul, așa cum îi spune și denumirea, „om” înseamnă o tumoră care produce prolactină.
Acest hormon, dacă este în exces, duce la scăderea nivelului de FSH și LH, sunt alți doi hormoni produși la nivelul hipofizei, deci în creier. Iar hormonii FSH și LH contribuie, la nivel testicular, la o secreție optimă de testosteron, dar și la o producție optimă de spermatozoizi. Și iată că de aici, concluzia simplă este că bărbații cu prolactiom nu au cantități suficiente de testosteron, nu vor produce cantități optime de spermatozoizi, deci atât fertilitatea le este afectată, cât și funcția sexuală.”, a declarat medicul Simona Mogoș, pentru BZI LIVE.
Dr. Simona Mogoș: „Cuantificarea deficitului funcțional sexual este foarte facilă”
Medicul Simona Mogoș susține că stabilirea deficitului funcțional sexual este foarte facilă, în sensul în care se aplică niște chestionare, care sunt preluate din literatura medicală internațională. Este vorba despre IIEF (The International Index of Erectile Function for Men) și SHIM (Sexual Health Inventory for Men), care conțin întrebări grupate, țințite, ce ajută la stabilirea unui diagnostic corect și la prescrierea unui tratament adecvat.
„Dacă pentru fertilitate se adresează doar atunci când consideră necesar să aibă un copil în viața lor, pentru funcția sexuală ei vin mai frecvent la doctor. Cuantificarea deficitului funcțional sexual este foarte facilă, se aplică niște chestionare, care sunt preluate din literatura medicală internațională. Este vorba de IIEF (The International Index of Erectile Function for Men) și SHIM (Sexual Health Inventory for Men).
Sunt întrebări grupate, țintite, care sunt menite să pună accent pe problema pe care o are pacientul la momentul activității sexuale și, în felul acesta tu să îi oferi un diagnostic precis unde este problema și, ulterior, în momentul în care vine la control sub tratament să vezi cât s-a ameliorat din funcția lui sexuală sub tratament. Dacă mai este nevoie să mai introduci un alt tratament sau este suficient și le-ai redat în întregime capacitatea lor erectilă.”, a adăugat medicul Simona Mogoș.