sâmbătă, 30 septembrie, 2023

Mesaj îngrijorător transmis de Alexandru Rafila: „Sunt spitale care nu sunt pregătite de un cutremur!“

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis luni, 06 martie 2023, un mesaj extrem de îngrijorător pentru toți românii legat de faptul că există spitale care nu sunt pregătite de un cutremur de mare magnitudine deoarece sunt afectate de vechime și uzura clădirilor. Ministrul a vorbit și despre trimiterea pacienților de la spitalele publice către spitalele private, asta cu toate că afecțiunea de care suferă poate fi tratată și în spitalul de stat.

Alexandru Rafila anunță că sunt spitale care nu sunt pregătite de un cutremur

Ministrul Sănătății susține că spitalele nu se pot pregăti de un cutremur de mare magnitudine. Explicația dată de Alexandru Rafila este aceea că actualele clădiri în care funcționează nu pot fi consolidate de la o zi la alta.

„Există un plan de acțiune în caz de dezastre, un proiect de securizare a circuitelor pentru a nu se produce incidente. În ceea ce privește infrastructura spitalicească, aceasta este veche și trebuie schimbată, nu se pot face spitale sau nu se pot închide spitale decât în câțiva ani. Dacă suntem serioși, vom avea suficiente resurse ca spitalele din România să aibă o altă înfățișare. Sunt spitale din provincie care arată bine, sunt sigure din punct de vedere seismic, dar sunt și care sunt afectate de vechime și uzura clădirilor”, a spus Alexandru Rafila, un posibil candidat la Primăria Capitalei la următoarele alegeri.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre trimiterea pacienților de la spitalele publice către spitalele private, asta cu toate că afecțiunea de care suferă poate fi tratată și în spitalul de stat.

„Nu poate fi limitat dreptul medicilor de a profesa în instituții publice sau private. Totuși, în astfel de situații trebuie respectat programul din instituția publică. Orice medic poate merge într-o instituție privată să își desfășoare activitatea. Trebuie să găsim este o variantă prin care pacientul să nu mai fie direcționat către spitale private, dacă afecțiunea se poate trata și la spitalul public. Nu e normal ca omul să fie pus să plătească”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a adăugat că România nu va mai cumpăra vaccinuri anti-COVID care nu ar putea fi folosite sau care încă nici nu s-au produs.

„România a notificat Comisia Europeană și ni se pare normal ca un vaccin ce nu poate fi utilizat sau nu a fost produs să nu fie achiziționat. Multe fac obiectul uni contract ce trebuie desfășurat anul acesta. Încercăm să economisim resursele publice. În ultima perioadă, noi am încercat să cumpărăm cât mai puține vaccinuri anti-COVID“, a menționat Alexandru Rafila, care a adăugat că Vaccinul HPV ar putea fi oferit compensat pentru femeile cu vârsta între 18 şi 45 de ani.

Importanța ambulatoriilor de specialitate

Alexandru Rafila a precizat că s-a încheiat o etapă importantă în ceea ce privește partea de investiții a PNRR și anume ambulatoriile de specialitate. În proiect este prevăzut un buget de 80 de milioane de euro fără TVA, adică aproximativ 400 de milioane de lei. Se au în vedere dezvoltarea a minimum 30 de ambulatorii de specialitate, dintre care 20 trebuiau să fie în zone mai puțin dezvoltate. La acest proiect au putut aplica toate instituțiile medicale sau autorități locale care doreau să dezvolte o astfel de structură. În total, s-au primit peste 40 de solicitări.

Importanța ambulatoriilor de specialitate este dată de faptul că se pot realiza investigații medicale, adică analize de laborator, ecografie, radiologie, consultații multidisciplinare și pot fi implicate în programele de screening.

În urma investigațiilor făcute în ambulatoriu, pacientul poate primi un diagnostic rapid. De asemenea, acesta poate primi un tratament adecvat acasă sau se pot oferi tratamente şi în spitalizare de zi în astfel de ambulatorii.

„Serviciile ambulatorii înlocuiesc încet, încet, serviciile de internare continuă. Este un fenomen global reducerea zilelor de spitalizare pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor financiare. Investigațiile, imagistica și altele sunt manopere tot mai complexe, care pot preciza diagnosticul mult mai repede. Sperăm ca în următorul an trebuie să ne convingem de necesitatea acestor servicii .Lucrările la aceste ambulatorii vor începe imediat, în luna martie sau aprilie“, a menționat Alexandru Rafila, care a vorbit și despre faptul că există spitale care nu sunt pregătite de un cutremur.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite