Multe persoane se întreabă cum se diagnostichează hipertensiunea arterială pulmonară. Ei bine, potrivit prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, medic pneumolog și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, există o investigație pe care ar trebui să o facă toți cei care suspectează că ar avea această boală.
Hipertensiunea pulmonară își face apariția atunci când tensiunea de la nivelul arterelor pulmonare crește peste normal. Rolul acestor artere este de a transporta sângele de la inimă la plămâni, cu scopul de a crește concentrația de oxigen.
Cele mai întâlnite simptome ale hipertensiunii pulmonare sunt: dispneea (respirația greoaie și scurtă) din timpul activităților de rutină (de exemplu, chiar și în cazul urcării câtorva trepte), oboseala, durerile toracice și bătăile accentuate ale inimii. Dacă boala nu este tratată, ea se agravează și poate limita orice activitate fizică.
Cum se diagnostichează hipertensiunea arterială pulmonară? Prof. dr. Miron Alexandru Bogdan: „Una dintre investigațiile de neocolit este ceva ce se numește cateterism hemodinamic al arterei pulmonare”
Medicul Miron Alexandru Bogdan susține că una dintre cele mai importante investigații în depistarea hipertensiunii arteriale pulmonare poartă numele de cateterism hemodinamic al arterei pulmonare. Aceasta se realizează prin introducerea unui tubușor foarte fin de plastic steril (cateter) prin vena jugulară, apoi prin vena cavă superioară în atriul drept, în ventriculul drept, după care este orientat către artera pulmonară. Cateterul este legat prin niște aparate care măsoară presiunea.
„Dacă ajungem la concluzia unei hipertensiuni arteriale pulmonare, una dintre investigațiile de neocolit este ceva ce se numește cateterism hemodinamic al arterei pulmonare. Cei care ne ascultă să se smerească oleacă și în fața științei medicinei, care vă asigur că este o știință complexă și responsabilă și, dau eu garanție, este extrem de frumoasă, că se traduce acest cateterism de arteră pulmonară prin introducerea unui tubușor foarte fin de plastic steril, se numește un cateter prin vena jugulară, aceasta ajunge în vena cavă superioară, din vena cavă superioară în atriul drept, din atriul drept în ventriculul drept și de acolo este orientat către artera pulmonară și acest cateter este legat la niște aparate care măsoară presiunea.”, a declarat prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, pentru BZI LIVE.
Prof. dr. Miron Alexandru Bogdan: „Aparatele acestea au capacitatea de a măsura și debitul cardiac”
Un astfel de aparat are, potrivit medicului, capacitatea de a măsura și debitul cardiac. Mai mult, din raportul între presiune și debit se poate calcula ceva ce se numește rezistență pulmonară la flux. Cu aceste elemente, un specialist adevărat poate defini diagnosticul de hipertensiune arterială pulmonară.
„Deci este modul cel mai precis de a defini, de a stabili, de a diagnostica hipertensiunea pulmonară, dar nu numai atât. Aparatele acestea au capacitatea de a măsura și debitul cardiac. Câți litri de sânge pompează inima aceea pe minut? Și din raportul între presiune și debit se poate calcula ceva ce se numește rezistență pulmonară la flux. Și cu aceste elemente ai tot ce îți trebuie ca să definești, ca un specialist adevărat, ca un om responsabil care își poate valida responsabilitățile, diagnosticul de hipertensiune arterială pulmonară.”, a mai spus prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, medic pneumolog și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București.