duminică, 3 martie, 2024

Deficitul de fier în organism – Cauze și simptome ale acestei probleme medicale

Deficitul de fier este o problemă medicală frecventă în întreaga lume, care afectează în special femeile și copiii mici. Acesta apare atunci când nivelul de fier din organism devine prea scăzut, ceea ce duce la o varietate de simptome neplăcute și poate duce la complicații grave dacă nu este tratat.

În acest articol, vom explora în detaliu ce este deficitul de fier, cum apare, cum este diagnosticat și tratat și ce pot face oamenii pentru a preveni această problemă.

Ce este deficitul de fier?

Fierul este un mineral esențial pentru organism, care joacă un rol important în producerea de hemoglobină, o proteină care transportă oxigenul din plămâni în țesuturile corpului. Fierul este, de asemenea, implicat în producerea de mioglobină, o proteină care ajută la furnizarea de oxigen mușchilor și în producerea de enzime care ajută la descompunerea alimentelor.

Corpul uman nu poate produce fier singur, așa că trebuie să-l ia din alimente.

Deficitul de fier apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină și alte proteine ​​esențiale. Acest lucru poate duce la o varietate de simptome și poate crește riscul de complicații grave, cum ar fi anemia.

Cauzele deficitului de fier

Deficitul de fier poate fi cauzat de mai multe motive, cum ar fi:

1. Dietă săracă în fier: Dacă o persoană nu consumă suficient fier prin dieta lor, acest lucru poate duce la deficit de fier. Alimentele bogate în fier includ carne, pui, pește, legume cu frunze verzi, leguminoase, cereale fortificate și unele fructe uscate.

2. Pierderi de sânge: Pierderile de sânge, cum ar fi menstruația abundentă la femei sau sângerarea din tractul gastrointestinal, pot duce la deficit de fier.

3. Creșterea neadecvată: Copiii mici și adolescenții au nevoie de mult fier pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea lor. Dacă nu primesc suficient fier prin dieta lor, aceștia pot dezvolta deficit de fier.

4. Absorbție inadecvată: Anumite condiții medicale pot afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente, cum ar fi boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală.

5. Donarea regulată de sânge: Persoanele care donează sânge regulat pot dezvolta deficit de fier, deoarece fiecare acest procedeu reduce nivelul de fier din organism.

Simptomele deficitului de fier

Simptomele deficitului de fier pot varia în funcție de severitatea și durata problemei. Unele dintre simptomele comune ale deficitului de fier includ:

1. Oboseală: Oboseala este un simptom comun al deficitului de fier. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile scăzute de fier reduc capacitatea sângelui de a transporta oxigenul din plămâni către țesuturi, ceea ce duce la oboseală și lipsă de energie.

2. Slăbiciune: Slăbiciunea musculară poate fi, de asemenea, un simptom al deficitului de fier. Fierul este necesar pentru producerea de mioglobină, o proteină care ajută la furnizarea de oxigen mușchilor.

3. Dificultăți de concentrare: Deficitul de fier poate afecta capacitatea de concentrare și memoria. Aceasta se datorează faptului că creierul are nevoie de oxigen pentru a funcționa corect și nivelurile scăzute de fier reduc capacitatea sângelui de a transporta oxigen către creier.

4. Probleme respiratorii: Nivelurile scăzute de fier pot duce la probleme respiratorii, cum ar fi scurtarea respirației și lipsa de respirație. Acest lucru se datorează faptului că sângele nu poate transporta suficient oxigen către plămâni și mușchi pentru a le sprijini funcționarea adecvată.

5. Paliditate: Paliditatea este un alt simptom comun al deficitului de fier. Aceasta se datorează faptului că nivelurile scăzute de fier pot duce la producerea redusă de hemoglobină, care este responsabilă pentru culoarea roșie a sângelui.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite