marți, 17 iunie, 2025

Diferență de 3 puncte la notarea lucrării de la limba și literatura română. „Mă așteptam la o notă peste 9 sigur, în jur de 9,40”

Proaspătul absolvent al Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu, din București, Paul Ionescu a rămas mască când a văzut o diferență de 3 puncte la notarea lucrării sale de bacalaureat. Paul Ionescu spune că lucrarea sa a trecut prin mai multe corecturi, rezultând nota 6,50. Absolventul speră că această notă să nu-i influențeze plecarea la Universitatea Tehnică din München.

Paul Ionescu și-a făcut studiile la unul dintre cele mai bune colegii din țară. Acesta a rămas foarte surprins de modul în care a fost evaluată lucrarea sa, iar marea surpriză a fost atunci când a văzut diferența de trei puncte dintre cele trei corecturi prin care a trecut lucrarea sa la proba de limbă și literatură română. În acest punct, media acestuia nu mai poate fi modificată. De asemenea, tânărul speră ca viitorii absolvenți să nu aibă parte de aceeași evaluatori pe care ia avut și el. Paul consideră că cei care i-au corectat lucrarea au făcut-o, în opinia sa, cu o mare iresponsabilitate.

Diferență de 3 puncte la notarea lucrării de la limba și literatura română. Cum a ajuns Paul Ionescu să obțină 6,50

Paul Ionescu a susținut examenele de bacalaureat pe note foarte bune, cu excepția lucrării de la limba și literatura română. Astfel, tânărul a luat nota 10 la matematică, 9.70 la informatică și 6,50 la română. Rezultatele de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, din București, arată că 177 de elevi au reușit să obțină medii peste 9 la bacalaureat. Practic, 72% dintre ei au luat note extrem de bune la examenul maturității.

Chiar dacă Paul a primit acest rezultat la limba și literatura română, proaspătul absolvent spune că s-a pregătit mult pentru acest examen. După ce și-a văzut nota, elevul a spus că avea așteptări mult mai mari în privința rezultatelor. El spera că o să obțină nota 9 sau chiar peste. Băiatul nu a stat mult pe gânduri și imediat cum și-a văzut lucrarea, aceasta a depus la contestații.

,,Instant, am fost, cred, primul copil la contestații”, spune el.

Ce notă a obținut tânărul după contestații?

După contestații, nota acestuia a fost de 8,15.

„Când au venit rezultatele, am primit 8,15. Adică mi-a crescut nota cu un 1,65, dar mi se părea mult prea puțin în continuare. Nu aveam ce să mai fac, asta e nota finală”, a menționat tânărul.

De asemenea, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu lucrarea sa, Paul a depus o cerere pentru a-și vizualiza lucrarea. Astfel, aceasta a reușit să vadă pe borderou faptul că media sa inițială a fost formată dintr-o notă de 6,30 și o alta de 6,70, media finală fiind de 6,50.

De asemenea, după vizualizarea lucrării, tânărul a observa că lucrarea sa de bacalaureat a fost corectată de 3 comisii. În urma corecturilor făcute de a doua comisie, elevul a primit un 9,40 și un 8,90. Având în vedere diferența mare acordată de prima și a două comisie, fiind o diferență mai mare de 1,5 puncte, a fost convocată cea de-a treia comisie.

Mai rămâne Paul Ionescu eligibil pentru admiterea de la Universitatea Tehnică din München după obținerea acestei medii de la examenul de la limba și literatură română?

„În situaţia în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori”, se arată în legea care stabilește organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat.

În urma evaluării realizare de cea de-a treia comisie, Paul a primit pentru lucrarea sa la limba și literatura română nota 8,00 și 8,30. Media sa finală fiind de 8,15. De asemenea, tânărul a spus că se simte nedreptățit și că nu înțelege nici până acum cum nota sa a putut să ajungă de la 6,30 la 9,40, după care iar să scadă.

„Prima corectură e foarte departe de adevăr. Nu ai cum, 6,30 este departe și de 8,30 și de 9,40 și de orice altceva”, spune tânărul.

Tânărul care s-a trezit cu o diferență de 3 puncte la notarea lucrării de la limba și literatura română, își dorește să studieze la Universitatea Tehnică din München. De asemenea, aceasta nu a exclus varianta de a se întoarce în țară după ce finalizează studiile. În media de admitere la facultate în Germania, examenul de bacalaureat contează în proporție de 60% și speră că având 9,28 totuși media finală să fie în continuare eligibil.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite