duminică, 14 iulie, 2024

Dr. Solange Tamara Roșu, despre cazurile cu care se confruntă în ultima perioadă: „Patologia este foarte diversă” – VIDEO

Dr. Solange Tamara Roșu, șefa UPU a Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre cazurile cu care se confruntă în ultima perioadă. Cum a depășit medicul anii de pandemie?

În ultima perioadă, tot mai mulți copii se prezintă la spital cu viroze respiratorii. Pentru aceste situații, însă, sistemul medical este foarte bine pregătit, grație antrenamentului din perioada pandemiei de COVID-19. Timp de doi ani, medicii au fost puși în fața unei provocări la care nimeni nu se aștepta, aceea de a trata pacienții de un virus nou, necunoscut, cu o simptomatologie asemănătoare unei răceli sau a unei gripe. Din fericire, acea perioadă a trecut, dar medicii nu sunt mai relaxați, fiindcă, până la finalul lunii martie, virozele respiratorii sunt în plin sezon și necesită toată atenția cadrelor medicale.

Dr. Solange Tamara Roșu, despre cazurile cu care se confruntă în ultima perioadă: „Nu ne plictisim niciodată”

Din cauza virozelor, în ultimele luni, adresabilitatea pacienților la unitatea de primire urgențe este puțin peste limita obișnuită. Aceste viroze sunt însoțite și de alte cazuri, patologia fiind una diversă. Cu toate acestea, medicii privesc situația cu optimism, fiindcă, în acest fel, nu ajung să se plictisească niciodată, având noi și noi cazuri care le solicită cunoștințele, atenția și răbdarea.

„În această perioadă, adresabilitatea pacienților la unitatea de primire urgențe este puțin peste trendul normal, datorită virozelor. De ce? Fiindcă alături de viroze vin și celelalte cazuri. La noi, patologia este foarte diversă și asta este un lucru cunoscut și care ne și ajută, nu ne plictisim niciodată. Avem o patologie diversă, care ne aduce în față, câteodată, cazuri pe care nu le-am mai văzut. Și sigur că nimeni nu poate să uite perioada de cei doi ani de zile, pandemia COVID, când toți, și bineînțeles noi din sănătate și urgență, am fost puși în fața unui nou virus. Sigur că ne-a luat prin surprindere, nu știu dacă să zic nepregătiți sau nu, însă dacă mă întrebați ce a însemnat strict pentru mine acea perioadă de pandemie, vă spun foarte clar: o adaptare la nou, o dinamică extraordinară a informațiilor, ceea ce se stabilea ca metodologie de lucru, în prima parte a zilei, deja, datorită informațiilor de specialitate, care se propagau cu viteza luminii, anulau peste zi.”, a declarat dr. Solange Tamara Roșu, pentru BZI LIVE.

Cum a depășit sistemul medical perioada pandemiei? Dr. Solange Tamara Roșu: „Ne-a antrenat și am făcut față la provocare”

Potrivit medicului Solange Tamara Roșu, perioada pandemică a reprezentat pentru cadrele medicale un mod de a se antrena și de a face mai ușor față provocărilor. Deși au trecut cu bine peste toate, medicii speră ca aceste evenimente să nu se mai repete.

„Această perioadă ne-a antrenat și am făcut față la provocare. Am trecut cu bine și sperăm că asemenea evenimente să nu se mai repete. Însă ne-a învățat să facem față, cum spuneam, la toate provocările și, de ce nu, poate nu numai noi, ci și toți ceilalți au dat importanță unor lucruri minore. Se vorbea și se vorbește la ora actuală de spălatul pe mâini. Cred că pandemia a definitivat această procedură că trebuie și este foarte importantă. Se vorbea doar în spitale, doar în școli, a devenit o problemă populațională, guvernamentală, mondială.”, a adăugat medicul Solange Tamara Roșu.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite