miercuri, 4 decembrie, 2024

Dragostea de părinte! Un tată şi-a salvat fiul, după ce i-a donat o bucată de plămân

Iubirea de părinte nu are preţ! Marţi, 17 ianuarie 2023, un tată şi-a salvat fiul, după ce i-a donat o bucată de plămân. Bărbatul a decis să-i acorde o nouă şansă la viaţa copilului său, în vârstă de doar 5 ani.

Băieţelul italian suferea de o boală extrem de rară care afecta sângele, fiind diagnosticat exact după naştere. Reprezentanţii unităţii medicale unde s-a desfăşurat transplantul au transmis că micuţul suferea de talasemie sau anemie mediteraneană.

Un tată şi-a salvat fiul. I-a dat o bucată din plămânul său

Un părinte va lupta pentru bunăstarea copilului său şi va tot pentru a-i fi lui bine. Un tată din Italia i-a dat o porţiune din lobul pulmonar fiului de 5 ani, pentru a-l salva de afecţiunea necruţătoare de care suferea.

Transplantul pulmonar a avut loc la Spitalul ASST Papa Ioan al XXIII-lea din Bergamo şi este primul de acest fel făcut în Italia, de la un donator viu, potrivit rotalianul.com.

Intervenţia chirurgicală a fost coordonata de dr. Michele Colledan, directorul al Departamentului de insuficiență de organ și transplanturi și al Unității de Chirurgie Generală 3 din cadrul unităţii medicale. Operaţia rară, la nivel european, a fost finalizata cu succes. Însă, în ceea ce priveşte evoluţia pacienţilor prognosticul este unul rezervat. Întreaga echipă medicală este încrezătoare în succesul intervenţiei, potrivit AGI.

Conform presei italiene, bărbatul i-a donat anterior fiului său şi măduva. Acest demers nu a fost îndeajuns, astfel a fost necesară şi prelevarea unei bucăţi de plămân. Operaţia dificilă s-a desfăşurat în două săli chirurgicale adiacente sau funcţionau concomitent. Procedura s-a întins pe durata a 11 ore.

„Câteva zeci de profesioniști, fiecare în rolul său, au contribuit în toate fazele, în secții, în sălile chirurgicale, în laboratoare, în cabinete și în cabinetele personalului tehnic și administrativ. Datorită acestui efort în echipă, spitalul nostru, o mare companie publică, atinge și menține standarde clinice de ultimă generație, nu doar la nivel național”, a transmis Maria Beatrice Stasi, director general al ASST Papa Ioan al XXIII-lea.

Vă amintim un caz similar, înregistrat la Iași, unde un adolescent a primit un rinichi de la tatăl său.

Cum s-au desfăşurat intervenţiile chirurgicale

Pentru a duce la bun sfârşit cele două intervenţii chirurgicale a fost necesară intervenţia a două echipe de chirurgi. Aceştia au fost asistaţi de un personal tehnic şi medical al secţiilor de Anestezie şi Resuscitare. Cei doi pacienţi au fost salvaţi de câteva zeci de cadre medicale.

Echipa medicală a afirma că în momentul în care donatorului i se extirpa o parte de plamant, în cealaltă sala de operaţie se pregătea primitorul. Prelevarea lobului pulmonar drept de la tatăl donator a fost efectuată de dr. Alessandro Lucianetti, director al secției Chirurgie Generală 1 – abdominal toracică.

Important de precizat este faptul că anesteziștii cardiaci de terapie intensivă, chirurgii cardiaci pediatrici și perfuzioniștii au pregătit întocmai susținerea funcției cardiovasculare cu ECMO. Oxigenarea extracorporală cu membrană s-a efectuat cu un apărat la cel mai înalt nivel de susținere a vieții pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă sau respiratorie.

„Raritatea extremă a acestor cazuri și limitările tehnice ale transplantului viu, în cazul plămânului, nu fac din acesta o opțiune terapeutică ușor de aplicat. Din acest motiv, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în cazul altor organisme, de obicei nu este considerată o opțiune pentru toată lumea, capabilă să contribuie efectiv la reducerea listelor de așteptare. Cu toate acestea, intervenția marchează un pas important pentru spitalul nostru într-un parcurs de creștere de aproape 40 de ani de activitate de transplant”, a declarat dr. Michele Colledan, autorul transplantului.

Au fost implicate echipe din mai multe ramuri pentru a susţine studiul și managementul pacienților înainte și după operație.

Totuși, donarea de măduvă de la tată, cu „transferul” consecvent al sistemului imunitar al părintelui către copil, a generat așa-numita boală „grefă versus gazda afectată” (Graft versus Host Disease, GvHD), o complicație gravă observată la pacienții supuși unui transplant alogen.

Medicii italieni vor ține presa la curent cu evoluția pacienților, după ce un tată și-a salvat fiul prin donarea unei bucăți de plămân.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite