marți, 16 aprilie, 2024

Mă doare ovarul drept. Soluții recomandate de medici pentru calmarea deranjului

Multe femei spun că „mă doare ovarul drept” și caută soluții pentru ameliorarea durerii. Micile glande pereche din dreapta și din stânga uterului, unde se dezvoltă ovulele și se produc hormonii sexuali feminini, se numesc ovare. Durerea la nivelul ovarelor poate indica dezvoltarea unor anomalii în sistemul reproducător, așa că este important să aflăm de ce ne dor ovarele, folosind metode moderne de diagnosticare.

Prin natura durerii și localizarea acesteia, medicul poate face un diagnostic inițial și poate determina în prealabil de ce o femeie are dureri ovariene, trimițând pentru examinarea necesară în acest caz. Durerea poate fi constantă și tranzitorie, dureroasă și înjunghiată, surdă și ascuțită, localizată în abdomenul inferior sau iradiind spre șold, partea inferioară a spatelui, perineu. Adesea, durerea se manifestă în partea dreaptă sau stângă, ceea ce indică localizarea organului problematic.

Mă doare ovarul drept. Din ce cauză apare acest deranj

Cu toate acestea, durerea abdominală inferioară poate fi ușor confundată cu apendicita, cu boli ale tractului gastrointestinal sau ale sistemului genito-urinar. Mai ales dacă este intermitent și are o localizare diferită, în zona pubiană, pe partea dreaptă sau stângă și mai sus, până la rinichi.

Numai un specialist va putea determina, de exemplu, de ce ovarele dor înainte de menstruație sau de ce apar senzații dureroase după un act sexual. Prin urmare, nu trebuie să amânați vizita la medic pentru a afla cauza afecțiunii dumneavoastră.

Manifestările dureroase la nivelul ovarelor pot apărea dintr-o varietate de motive. Uneori nu sunt periculoase, deoarece însoțesc procesele fiziologice, precum menstruația, sarcina, ovulația, peristaltismul. Uneori, însă, cauza durerii ovariene se datorează schimbărilor patologice care au loc în organism.

Printre acestea se numără sarcină ectopică, procesul inflamator, chisturi, inclusiv tulpini răsucite și neoplasme benigne și maligne. Multe femei simt durere din cauza endometriozei și hemoragie ovariene. Alte afecțiuni ale organelor și sistemelor care provoacă o durere la ovar este provocată de pietre la rinichi, apendicită, depresie, probleme gastrointestinale și altele.

Cum pot ameliora o durere acută în ovare? Ce alte probleme grave de sănătate provoacă simptomul?

Dacă aveți o durere acută la nivelul ovarelor, merită să chemați o ambulanță. Puteți pune ceva rece pe abdomenul inferior până la sosirea ambulanței. Dacă durerile ovariene apar în timpul menstruației, puteți lua un analgezic. Cu toate acestea, nu trebuie să luați antispastice, deoarece acestea pot crește sângerarea.

Tratamentul inflamației părții drepte a ovarului se efectuează cu ajutorul magnetoterapie, electroforeză, acupunctură, aplicații de parafină și băi de noroi. Unele femei au dureri la nivelul ovarelor atunci când eliberează un ovul matur în trompele uterine. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în jurul mijlocului ciclului lunar. Durerea poate varia. Pentru unii, durează doar câteva minute.

Uneori există sângerări în afara ciclului menstrual și o temperatură corporală crescută. În evoluția cronică a bolii, apar adesea recidive, mai ales dacă organismul devine prea rece. Pot exista scurgeri vaginale regulate, abundente și dureri abdominale inferioare înainte de menstruație.

Atunci când femeile spun că „mă doare ovarul drept” este necesar și obligatoriu să ceară sfatul unui medic. Dacă boala este lăsată netratată, forma acută va deveni cronică. Există un risc ridicat de inflamare a organelor învecinate, cum ar fi cavitatea uterină, rinichii și vezica urinară. În cavitățile tuburilor uterine și în ovare poate apărea puroi.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite