miercuri, 24 iulie, 2024

Maia Sandu se întâlnește cu Klaus Iohannis, la București. Moldovenii luau în calcul varianta aruncării în aer a pistei Aeroportului din Chișinău!

Maia Sandu se întâlnește cu Klaus Iohannis, la București, joi, 23 februarie 2023. Preşedintele Republicii Moldova vine într-o vizită de lucru la invitația preşedintelui României, care o va primi la Palatul Cotroceni.

Întâlnirea celor doi șefi de stat are loc cu o zi înainte de împlinirea unui an de la declanşarea războiului din Ucraina și la câteva zile după ce Maia Sandu a fost prezentă în Polonia la discursul susținut de Joe Biden la Varșovia, la invitația liderului de la Casa Albă.

Maia Sandu se întâlnește cu Klaus Iohannis: Care sunt temele de discuție ale celor doi șefi de stat

Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele României, Klaus Iohannis, se va întâlni joi, 23 febraurie 2023, la Palatul Cotroceni, cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu.

Temele pe care urmează să le abordeze cei doi șefi de stat se înscriu în cadrul cooperării strânse în plan bilateral şi european, dar şi al susţinerii clare şi ferme a României pentru Republica Moldova şi pentru rezilienţa sa.

Astfel, se vor discuta proiectele comune pe care cele două țări le au în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, se va dezbate stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova.

În plus, cei doi șefi de stat vor avea un schimb de opinii privind provocările de securitate, precum şi modalităţile de gestionare a efectelor economice, sociale şi umanitare ale agresiunii Rusiei în Ucraina.

Moldovenii luau în calcul varianta aruncării în aer a pistei Aeroportului din Chișinău!

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că anul trecut, imediat după începerea războiului din Ucraina, autoritățile din Republica Moldova au discutat posibilitatea aruncării în aer a pistei Aeroportului Internațional Chișinău, în cazul în care ar fi existat riscul ca acesta să fie ocupat de armatele lui Vladimir Putin.

„Am luat în calcul mai multe scenarii privind fluxul de refugiați din Ucraina, dar și cazul în care Republica Moldova ar deveni victima acțiunilor ostile, nu neapărat militare. Au discutate scenarii legate și de aeroport. Am luat în calcul funcționalitatea aeroportului și recepția aeronavelor pe pistă. S-a discutat și despre distrugerea sau blocarea pistei poate… nu vreau să intru în detalii”, a declarat Nicu Popescu.

Decizia extremă ar fi fost luată în condițiile în care armatele rusești ar fi încercat să preia controlul Aeroportului Internațional Chişinău, pentru a putea transporta soldaţi şi echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria.

Pericolul pentru republica Moldova este actual, iar de acest lucru a avertizat și președintele Maia Sandu.

„Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu, care se întâlnește cu Klaus Iohannis joi, 23 februarie 2023, la București.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite