Marcel Boloș a dat vestea: Românii vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinței! Despre ce categorii este vorba

Guvernul a adoptat prin Ordonanță de Urgență măsuri prin care românii vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinței. Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Astfel, persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire vor beneficia în mod gratuit și de reabilitarea termică a locuințelor.

Românii vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinței!

Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloş, a declarat că Guvernul a adoptat noi măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor finanțate din fonduri europene.

„Pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuințelor se va face gratuit, fără să fie taxați în acest sens. Mai mult, vom permite accesul unităților de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, a precizat ministrul Marcel Boloş.

Pentru a atrage cele 5 miliarde de euro ce mai pot fi luate din perioada de programare 2014-2020, dar şi pentru a asigura accesul rapid, facil şi transparent la fondurile Politicii de Coeziune aferente perioadei 2021-2027, în valoare de 46 miliarde de euro, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se introduc noi reglementări în domeniul proiectelor finanțate din fonduri europene.

„Vrem să ne asigurăm că România beneficiază de întregul buget aferent perioadei 2014 – 2020 pus la dispoziție prin politica de coeziune pentru a duce la bun sfârșit proiectele de infrastructură, care reprezintă o prioritate strategică pentru România. Am adoptat noi reglementări care să răspundă situațiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora şi să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro sunt folosite pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale românilor. Pentru perioada 2021 – 2027, avem pregătite investiții de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune şi este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susţină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade”, a menționat Marcel Boloş.

Cine beneficiază de noua măsură

Potrivit noii Ordonanțe de Urgență, vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinței următoarelor categorii de beneficiari:

  • persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreţinere;
  • persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administraţiei publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie;
  • veterani de război şi soţi/soţii supravieţuitori/supravieţuitoare ai/ale acestora;
  • pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt sub câştigul salarial mediu net pe economie;
  • persoane aflate în sărăcie energetică (n.r. persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale).

Dacă prin această ordonanță românii vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinței, în plus, unitățile de cult au fost incluse în grupul țintă eligibil pentru finanţarea unor proiecte de regenerare urbană și pentru a reabilitarea patrimoniului istoric şi valorificarea acestuia. Prin aceste proiecte se obține renovarea, consolidarea sau reabilitarea clădirilor şi terenurilor publice, ameliorarea performanțelor energetice, dar și conservarea, punerea în valoare şi dezvoltarea moștenirii culturale şi istorice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite