vineri, 1 martie, 2024

Ministrul Muncii anunţă o creştere a pensiilor cu 40%, de la 1 ianuarie 2024! Când va fi aprobat proiectul legii pensiilor

Ministrul Muncii anunţă o creştere a pensiilor cu 40%, de la 1 ianuarie 2024. Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii, le-a prezentat deputaţilor din comisiile pentru muncă noul proiect al legii pensiilor, precizând că, potrivit calendarului asumat, acesta ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie 2023, iar până la 20 noiembrie 2023 de către Parlament.

Ministrul Muncii anunţă o creştere a pensiilor cu 40%, de la 1 ianuarie 2024

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunţă o creştere a pensiilor cu 40% de la 1 ianuarie 2024.

„Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele patrul luni, din septembrie până în decembrie”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a precizat că până pe data de 20 noiembrie se va finaliza calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii.

„Proiectul legii pensiilor este în transparenţă până pe data de 9 noiembrie. Ambiţia noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în faţa dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români”, a menționat ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a menționat că legea pensiilor va avea aplicare de la începutul lunii ianuarie a anului viitor şi atunci punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

„Pentru acordarea majorării de 13,8%, care respectă şi actualele condiţii ale legii pe formula elveţiană, cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportăm aceasta a fost negativă, ceea ce înseamnă că rămânem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta înseamnă că, dacă acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie. Cu privire la «de ce aplicăm de la 1 septembrie?», răspunsul este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitizare a dosarelor de pensii, peste patru milioane de dosare sunt deja digitizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii“, a mai spus miniatrul.

Legea va încuraja contributivitatea şi munca

Simona Bucura Oprescu a opinat că după normele de aplicare va fi nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi. Ulterior, va fi nevoie de o perioadă în care cei de la casele teritoriale de pensii să aplice efectiv noua lege şi, pe baza datelor din sistem, să recalculeze toate pensiile românilor, să le transmită acestora deciziile, după care de la 1 septembrie fiecare român să îşi primească noul cupon de pensie.

Ministrul Muncii a mai adăugat că acest proiect de lege are prevederi privind pensia şi indemnizaţia minimă socială şi a completat că iniţiativa legislativă încurajează contributivitatea şi munca.

„Datorită acestui formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizaţie minimă socială vor avea situaţia favorabilă în care vor avea, după aplicarea formulei, cu 87,4% mai mult, adică 1.960 de lei, faţă de 1.825 de lei, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie. Cu alte cuvinte, această formulă care încurajează munca cu punctele de stabilitate va duce la adecvarea pensiilor mici şi va duce la creşterea pensiilor, pe calculele noastre, în medie cu 40%”, a explicat ministrul Muncii, care anunţă o creştere a pensiilor cu 40%, de la 1 ianuarie 2024.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.