luni, 24 iunie, 2024

Plafonarea prețurilor RCA: Cu ce propuneri a venit Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de plafonare a prețurilor RCA pe 6 luni, la nivelul practicat în 28 februarie 2023. În proiectul de lege privind plafonarea prețurilor RCA se stipulează limitarea comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri

Plafonarea prețurilor RCA, în dezbatere publică

Proiectul lege privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pe 6 luni a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor

Potrivit proiectului de lege, tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

În plus, în proiectul de lege privind plafonarea prețurilor RCA se stipulează limitarea comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. În cazul în care prețurile de primă maxime stabilite conform normelor acestei hotărâri sunt depășite sau se folosesc comisioane de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

„Prima medie RCA subscrisă de societățile de asigurare autorizate şi supravegheate de A.S.F. în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru polițele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referință RCA publicat de A.S.F. în data 07 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule”, se arată în proiectul de lege depus de către reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Creștere alarmantă a prețurilor la polițele RCA

În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere alarmantă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, se arată în nota de fundamentare a acestui proiect de lege. Astfel, majorarea prețurilor comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale, cât și a celor sub-anuale, precum și suprapunerea acestor practici cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA au apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale. Aceste creșteri s-au reflectat în costurile bunurilor de larg consum și a serviciilor care generează în final dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate.

Pentru autoturismele ce aparțin persoanelor fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referință actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

În cazul persoanelor juridice, tariful de referință RCA actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +16%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +27%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică <= 1200 cmc.

În aceste condiții, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind plafonarea prețurilor RCA pe 6 luni, la nivelul practicat în 28 februarie 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite