sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Profesor de etică, trimis în judecată! Cerea mită de până la 10.000 de euro de la studenți

Un profesor de etică a fost trimis în judecată. Cristian Rudolf, lector universitar la Centrul Universitar Reșița, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“, preda etică și integritate academică. Cadrul didactic este acuzat că cerea mită de până la 10.000 de euro de la studenți.

Profesor de etică, trimis în judecată

Cristian Rudolf, lector universitar la Centrul Universitar Reșița, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ suspectat de luare de mită, a fost trimis în judecată de DNA, sub acuzația de luare de mită în formă continuată. Lectorul ar fi pretins în perioada 11 – 16 februarie mită de la 25 de masteranzi.

Cristian Rudolf ar fi pretins de la fiecare masterand 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă, 50.000 lei pentru cursurile de doctorat. Profesorul a fost reținut în 21 februarie.

În cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Cristian Rudolf, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Reșița, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (25 de acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În zilele de 11 și 16 februarie 2023, lectorul universitar ar fi pretins de la 24 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu, respectiv promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene“ sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic.

Ce mită cerea profesorul de la studenți

Lectorul universitar la Centrul Universitar Reșița, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“, ar fi pretins de la fiecare masterand 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă și 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

„În contextul menţionat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi şi primit sumele de 1.000 euro şi 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Suspectului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian a fost prezentat Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea I.G.P.R. – Direcţia de Operaţiuni Speciale”, se arată într-un comunicat DNA.

În contextul menționat mai sus, la data de 18 februarie 2023, Cristian Rudolf ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș – Severin, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cazul profesorului de etică trimis în judecată, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea I.G.P.R. – Direcția de Operațiuni Speciale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite