joi, 23 mai, 2024

Robotul ION, al premierului Ciucă, o mare bătaie de joc!

De Mărțișor, a fost prezentat cu mare tam tam muritorilor de rând, de plaiurile mioritice, robotul ION, al premierului Ciucă. Generalul cu 4 stele a spus atunci că robotul cu inteligență artificială va fi consilierul său onorific.

Pentru ca circul să fie total, premierul Nicolae Ciucă a purtat o discuție, chipurile, cu robotul. Ulterior, s-a aflat că de fapt totul a fost o mascaradă pusă la punct de Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest proiect. Că robotul este o mare bătaie de joc la adresa noastră a fost demonstrat din nou luni, când cei de la Guvern au dus robotul la un liceu din Bucruești, pentru a i se adresa întrebări de către liceeni. Întâlnirea a fost un fiasco total, robotul fiind pus în dificultate de întrebările tinerilor.

Robotul ION, al premierului Ciucă: Discuția a fost regizată

Pe 1 martie, robotul ION a avut un dialog cu generalul cu 4 stele chiar în ședința de Guvern. Premierul a purtat o discuție, în fața presei, cu consilierul lui onorific, însă totul a fost regizat. Adică răspunsurile au fost înregistrate înainte, iar în momentul în care generalul cu 4 stele i-a adresat întrebările acesta nu a făcut altceva decât să le redea. Acest lucru a fost recunoscut chiar de Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION.

La briefingul de presă ce a avut loc după ședința de Guvern, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, și Nicu Sebe au ieșit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor în legătură cu robotul ION. Cei doi au încercat atunci să ascundă faptul că totul a fost doar o prosteală pe față și că discuția a fost regizată.

Ulterior, într-un interviu cu Dragoș Stanca, Nicu Sebe, om cu 25 de ani de experiență în cercetare în Machine Learning și Computer Science, a recunoscut că totul a fost regizat. Profesorul a spus că robotul ION, bazat pe Inteligența Artificială, nu este încă finalizat, fiind încă în prima fază, dar că sistemul poate să facă și să dea răspunsuri.

După scandalul iscat de discuția regizată s-a aflat și că robotul ION, de fapt, colectează datele personale ale celor care îi pun întrebări, nu așa cum mințise Sebastian Burduja.

S-a făcut de râs în fața unor elevi

De parcă tot circul făcut cu lansarea robotului ION nu a fost suficientă, cei de la Guvern s-au gândit să aducă niște elevi care să-i pună întrebări robotului. Cârcotașii spun că oamenii din jurul lui Ciucă au vrut să-l facă și mai tare de râs pe robot și să-o arate că nu se poate lipsi de ei.

Robotul ION a fost dus la Liceul „Aurel Vlaicu” din București pentru a sta de vorbă cu elevii. Consilierul generalului cu 4 stele a dat-o în bară, interacțiunea cu elevii fiind plin de stângăcii.

Când un elev i-a spus că ar trebui integrat în școli un mod de educație tehnologică, robotul ION nu a avut nicio reacție. Nicu Sebe a intervenit și a spus că robotul are nevoie de resetare. După care a continuat și a precizat că nu este ChatGPT și că rolul lui este de a colecta informații de la poporul român.

Ce s-a dorit a fi o demonstrație a calităților robotului ION s-a dovedit a fi un fiasco total. La plecare, ministrul Sebastian Burduja nu a vrut să-și ia la revedere de la Nicu Sebe, în timp ce robotul ION afișa mesajul „Bună ziua!”.

Concluzia în urma celor două ieșiri publice este cât se poate de simplă: Robotul ION, al premierului Ciucă, este de fapt o mare bătaie de joc la adresa românilor și… cam atât!

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite