luni, 24 iunie, 2024

Românii pot merge pe gratis în concediu, cu vouchere de vacanță. Care sunt angajații care vor primi cei mai mulți bani

Românii pot merge pe gratis în concediu în 2024, căci statul menține sprijinul acordat angajaților din sectorul public, oferindu-le tichete de vacanță. O modificare notabilă pentru acest an constă în majorarea sumelor alocate tichetelor destinate personalului din învățământ. Prin intermediul unui ordin proaspăt semnat de către ministrul Educației, valoarea acestor tichete a fost crescută de la 1.450 de lei la 1.600 de lei, o schimbare aplicabilă pe parcursul intervalului 2024-2026.

Românii care pot merge pe gratis în concediu

Noul cadru reglementar stipulează că angajații din domeniul educațional, cu venituri nete de până la 8.000 de lei, vor beneficia anual de tichete de vacanță în valoare de 1.600 de lei. Această măsură a fost adoptată pentru a răspunde cerințelor specifice ale personalului din învățământ, care se confruntă adesea cu dificultăți financiare.

Conform noilor reguli actualizate, angajații care ocupă mai multe norme sau posturi primesc aceeași sumă, calculată pe baza salariului net asociat funcției de bază. Prin urmare, sumele sunt distribuite în mod egal indiferent de numărul de norme sau posturi deținute de personalul din învățământ.

Regulamentul pentru anul 2024 aduce în discuție noi instrucțiuni privind modul de calcul al salariului net asociat funcției de bază, oferind clarificări și în legătură cu aspectele fiscale și contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate. Aceste deduceri sunt efectuate în luna în care tichetele de vacanță sunt distribuite personalului din învățământ.

Potrivit noilor prevederi, pentru sumele destinate tichetelor de vacanță se efectuează și se rețin contribuțiile pentru asigurările sociale de sănătate, fiind supuse impozitării în luna în care sunt acordate beneficiarului. În cazul în care valoarea tichetului de vacanță este returnată, contribuțiile și impozitul vor fi recalibrate în luna următoare.

Modul de impozitare al voucherelor de vacanță

Regulamentul în vigoare până în anul 2026 aduce clarificări esențiale privind impozitarea și contribuțiile sociale aplicabile tichetelor de vacanță. Conform documentului, „pentru sumele reprezentând vouchere de vacanță se calculează și se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului”.

În plus, în cazul în care contravaloarea tichetului de vacanță este returnată, se asigură recalcularea contribuțiilor pentru asigurările sociale de sănătate și a impozitului în luna următoare restituirii, garantând astfel o abordare clară și corectă în administrarea acestor beneficii.

Creșterea sumei alocate pentru tichetele de vacanță destinate personalului din învățământ este o inițiativă concepută pentru a susține angajații din acest domeniu în contextul actual. Prin aceste modificări, autoritățile își propun să ofere un sprijin suplimentar celor cu venituri nete de până la 8.000 de lei, având ca rezultat îmbunătățirea condițiilor de muncă și stimularea personalului din sistemul educațional.

Expertul în finanțe, Adrian Negrescu, este de părere că voucherele de vacanță au avut un impact negativ asupra economiei, contribuind la distorsiuni și generând discriminare. Astfel, el consideră că aacordarea acestora ar trebui să fie reconsiderată, inclusiv pentru a descuraja hotelierii să ridice prețurile de cazare.

„Voucherele de vacanță au ajutat industria HORECA în trecut, și-au atins scopul, dar a sosit momentul să fie eliminate sau regândite. De ce? Pentru că, în primul rând, statul nu își mai permite să le acorde, având în vedere deficitul uriaș cu care se confruntă. Pe de altă parte, voucherele de vacanță au distorsionat economia, concurența în domeniu, au dat peste cap ofertele hoteliere și au facilitat accesul discreționar la cazare”, a spus Adrian Negrescu, despre faptul că românii pot merge pe gratis în concediu.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.