duminică, 6 octombrie, 2024

Salariul minim pe economie crește de la 1 noiembrie 2023! În ce domenii se aplică ordonanța de urgență dată de Guvern

Salariul minim pe economie crește de la 1 noiembrie 2023. Decizia a fost luată de Guvern, după mai mult de o lună în care s-au auzit doar promisiuni. Majorarea va avea loc doar în anumite domenii de activitate.

Salariul minim pe economie crește de la 1 noiembrie 2023!

Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie, însă majorarea va avea loc doar pe hârtie pentru că veniturile nete ale angajaților nu se vor modifica.

Salariile brute vor fi majorate la 4.582 în construcții şi la 3.436 de lei în agricultură și în industria alimentară. Veniturile vor rămâne aceleași iar angajații vor fi obligați să își plătească singuri către stat CASS, contribuţia la sănătate 10%. Acesta este motivul pentru care veniturile nete vor rămâne neschimbate în urma majorării.

„În prezent, salariul minim brut în construcţii este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol şi industria alimentară este de 3.000 de lei. De majorarea salariului minim brut în domeniul construcţiilor vor beneficia 423.110 salariaţi, iar în sectorul agricol şi industria alimentară 168.000 de salariaţi, potrivit estimărilor”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Cu o lună în urmă, Guvernul a vrut să majoreze salariile în aceste domenii de activitate, dar la o valoare mai mică. Era vorba de 4.500 de lei în construcții și 3.300 de lei în agricultură și industrie alimentară.

Tot atunci s-a constatat și o problemă. După o analiză făcută de Ministerul de Finanțe, a reieșit faptul că veniturile nete ar fi scăzut cu 56 de lei în construcții și 93 de lei în agricultură și industria alimentară. Au urmat noi discuții și consultări în Consiliul Tripartit. Acum, Guvernul a luat decizia de a adopta ordonanța de urgență prin care sunt prevăzute aceste majorări salariale.

Ce măsuri fiscale vor intra în vigoare începând cu 1 noiembrie 2023?

Măsurile fiscale adoptate ar urma să intre în vigoare în două etape: de la 1 noiembrie și de la 1 ianuarie 2024. Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023 se numără:

  • Nu se mai acordă scutire de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) pentru angajaţii din construcţii şi agricultură
  • IT-știi sunt scutiţi de cota din contribuțiile pentru pensii (CAS) corespunzătoare fondului de pensii administrat privat( cota 4,75% începând cu anul 2024), în limita unui salariu brut de 10.000 lei
  • Nu se mai acordă scutire CAM (contribuție asigurătorie de muncă) pentru angajaţii din construcţii, agricultură și industria alimentară.
  • Microîntreprinderile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru venituri sub 60.000 de euro pe an și 3% pentru venituri mai mari.
  • Companiile cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
  • Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025, urmând să revină la 1% în 2026. Această taxă adițională are ca scop să contribuie la finanțarea bugetului de stat.
  • Accizele la țigări și alcool vor crește, ceea ce va avea un impact asupra prețurilor acestor produse.
  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%, încurajând astfel conformitatea fiscală.

Vestea bună pentru românii care activează în anumite domenii de activitate este că salariul minim pe economie crește de la 1 noiembrie 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.