duminică, 3 decembrie, 2023

Toți viitorii șoferi trebuie să știe asta: Cum se va obține permisul de conducere

Veste importantă pentru toți viitorii șoferi din România. Se schimbă Codul Rutier! Potrivit unui proiect de lege, aflat în faza de vot final în Parlamentul României, se va stabili modul cum se va obține permisul de conducere. Astfel, permisul de conducere va putea fi obținut mult mai repede.

Cum se va obține permisul de conducere

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, aceasta are mai multe scopuri, și anume eliminarea timpilor foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere, creșterea responsabilității instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanți la trafic sau oferirea posibilității pentru candidații la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară.

Așadar, permisul auto se va putea obține mult mai repede, mai ales că școlile de șoferi vor trebui să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli similare, iar proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere va putea fi susținută în orice autoritate competentă din România, nu doar în locația de domiciliu sau reședință, așa cum este stabilit în prezent de Codul rutier.

Cu toate acestea, proba practică și eliberarea permisului se vor putea face numai în fața autorității competente din locul de domiciliu sau reședință a solicitantului.

Ce alte modificări se vor face la Codul Rutier

Potrivit noilor prevederi, candidații nu vor mai fi obligați să finalizeze întreaga școală de șoferi (care include instruirea teoretică și practică) înainte de a susține proba teoretică. Aceștia vor putea susține proba teoretică imediat după terminarea pregătirii teoretice, după care vor putea face pregătirea practică, înainte de susținerea probei practice.

Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Recent, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut o serie de propuneri semnificative pentru a modifica Codul Rutier, care ar putea avea un impact semnificativ asupra siguranței rutiere.

Una dintre aceste propuneri vizează evaluarea sănătății mentale a șoferilor, oferind posibilitatea medicilor de a trimite șoferii la psihologi în cazul în care se ridică îndoieli asupra sănătății lor mentale.

Lista afecțiunilor mentale ce anulează conducerea auto:

 • episod maniacal;
 • episod depresiv sever, cu simptome psihotice sau intenție suicidară;
 • tulburări psihotice acute și tranzitorii pe durata evoluției;
 • schizofrenie în evoluție, tulburare schizoafectivă, schizotipală, tulburări delirante persistente;
 • tulburări disociative de intensitate psihotică (fuga psihogenă, amnezia psihogenă, tulburarea de depersonalizare);
 • retard mental;
 • tulburări mentale congenitale sau dobândite (epilepsie, traumatisme cranio-cerebrale);
 • probleme comportamentale grave din cauza vârstei sau tulburării grave a capacității de judecată/comportament/adaptabilitate;
 • demență;
 • tulburări de personalitate cu tulburări severe de comportament;
 • tulburări mentale și comportamentale, ca urmare a utilizării substanțelor psihoactive.

În prezent, Codul Rutier se concentrează pe afecțiunile medicale fizice care ar putea afecta capacitatea de a conduce un autovehicul. Cu toate acestea, noile modificări propuse de MAI aduc în discuție și sănătatea mentală a șoferilor. Modificările vor vi za și modul cum se va obține permisul de conducere.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.