Prețurile unor medicamente uzual folosite de români au fost majorate semnificativ. De la 1 august, au fost aplicate scumpiri la jumătate dintre medicamentele aprobate la noi în țară, adică aproximativ 3.000 de produse. Un exemplu este și acidul folic, substanță activă recomandată de medici în perioada sarcinii, al carei preț s-a dublat.
Cei cu o posibilitate financiară scăzută, cum sunt mulți pensionari, ar putea fi puși în dificultate de aceste creșteri de tarif ce au avut loc în ultima perioadă. Au fost scumpite în special medicamentele ieftine, cele mai vizate fiind medicamentele sub 50 de lei, potrivit ministerului Sănătății.
Scumpiri la jumătate dintre medicamente, în luna august
A fost estimat un număr de 3.000 de medicamente a căror preț a fost majorat, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din suma totală a celor aprobate pentru utilizare în România. Explicația oficială pentru a motiva aceste creșteri solide este că, dacă nu s-ar fi recurs la această metodă, mare parte dintre ele ar fi dispărut complet de pe piață, ca urmare a costului de producție care depășea prețul de vânzare.
Un exemplu important poate fi siropul de tuse al cărui preț era anterior 35 de lei, iar acum este 67 de lei. Acidul folic, o substanță activă foarte utilizată de femei în perioada sarcinii, are acum un preț care a crescut enorm de mult, de la 17 lei la 67 de lei.
Pensionarii cu venituri mici și care trebuie să-și trateze anumite afecțiuni ar putea fi categoria cea mai afectată de aceste creșteri. În această situație, cei cu o pensie lunară de 1.300 de lei vor fi nevoiți să dea pe medicamente cu 50 de lei mai mult, sumă care nu este de neglijat.
Ce a cauzat aceste creșteri de preț
Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, a ținut să precizeze că aceste schimbări au fost făcute doar pentru medicamentele a căror preț nu a fost modificat de mai mulți ani. Deși aceste ajustări nu sunt o veste tocmai bună, indisponibilizarea acestora de pe piață ar fi fost cu atât mai gravă. Chiar și în aceste condiții, situația nu este una roz.
„S-ar putea că acum, după ce s-au mai ridicat nişte preţuri, să înceapă să se mai găsească din medicamente, deşi producătorii spun că sunt foarte supăraţi că acestea sunt prea mici şi, pe deasupra, mai facem şi export paralel, adică ei ni le trimit pentru România, iar noi le trimitem în alte părţi, pentru că se dau la preţ dublu. În continuare, sunt medicamente care nu se găsesc, iar când le primim, vin puţine”, a declarat farmacistul.
Pe fondul acestor scumpiri, o anumită categorie de români va trebui să se confrunte cu o alegere dificilă între a-și procura medicamentele necesare sau alimente pentru hrana zilnică. Pe lângă aspectele nefavorabile legate de sănătatea și bunăstarea generală a populației, această situație adâncește și inegalitățile sociale și economice deja existente
Autoritățile trebuie să găsească urgent soluții pentru a ușura a accesul la medicamentele esențiale pentru toți românii, fără ca aceștia să fie nevoiți să facă un efort financiar major, în vederea protejării dreptului la sănătate al cetățenilor.
Începând cu luna august au fost aplicate scumpiri la jumătate dintre medicamentele din România.