sâmbătă, 30 septembrie, 2023

Semne timpurii de sarcină. Schimbările hormonale prin care trece o femeie

În primele zile după concepție, organismul nu vă va da semne tipurii de sarcină. Semnele de sarcină timpurie pot fi observate abia în a 8-a-10-a zi de la fecundarea ovulului, când embrionul se atașează de peretele uterin și hormonul sarcinii, gonadotropina corionică, începe să pătrundă în corpul mamei.

Cât de vizibile sunt semnele depinde de sensibilitatea organismului la schimbările hormonale. În a 20-a zi de dezvoltare a embrionului, care coincide cu primele zile de întârziere a menstruației, majoritatea femeilor își dau seama de obicei de starea lor. Testele rapide standard detectează gonadotropina corionică în urină la 3-4 săptămâni de sarcină, adică la 1-2 săptămâni după fertilizare. În această perioadă este esențial ca organismul dumneavoastră să primească toate vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru dezvoltarea copilului. Prin urmare, de îndată ce începeți să bănuiți că așteptați un copil, începeți să luați suplimente speciale de vitamine și minerale. Acest lucru este important, deoarece toate organele și sistemele embrionului se formează încă din primele săptămâni.

Semne timpurii de sarcină. Cum să interpretezi primele simptome?

După fecundarea ovulului și transferul acestuia din trompele uterine în cavitatea uterină, în organismul femeii au loc o serie de modificări hormonale care se fac simțite destul de repede sub forma primelor semne de sarcină într-un stadiu incipient.

La câteva zile după data preconizată a menstruației sânii se umflă, sfârcul devine mai larg și mai întunecat, umflăturile de pe aureolă, numite umflăturile lui Montgomery, cresc și ele în dimensiune. Dacă sânii umflați cauzează disconfort și durere în timpul somnului, încercați să purtați un sutien căptușit pe timp de noapte.

Glandele mamare sunt construite în așa fel încât nu există mușchi în ele pentru a împiedica pielea să se întindă. Așa că este necesar să purtați un sutien de susținere în timpul sarcinii și alăptării și să îl schimbați în funcție de mărimea sânilor pentru a evita constricția.

Greața nu este un semn de sarcină total fiabil, deoarece greața poate fi cauzată și de probleme digestive. Dar, atunci când este combinată cu alte simptome, greața semnalează destul de des că vei avea un copil. În primul trimestru, este o manifestare perfect normală, deși neplăcută. Greața este adesea ușoară și apare doar dimineața, dar dacă persistă pe tot parcursul zilei și este însoțită de vărsături, trebuie să vă adresați medicului.

Sensibilitate la mirosuri și urinări frecvente. Cum să înțelegi că vei deveni mamă?

În timpul primelor săptămâni de sarcină, multe femei se confruntă cu urinări frecvente. Acest lucru se datorează creșterii producției de hormon HCG. Este deosebit de frecventă pe timp de noapte. Monitorizați cu atenție starea dumneavoastră, consumând mai multe lichide pentru a compensa pierderea de lichide.

Dacă mirosul cafelei de dimineață, al parfumului sau al oricărui alt miros puternic vă face greață, este posibil să așteptați un copil. Unele femei raportează o sensibilitate crescută la mirosuri și o schimbare bruscă a gustului ca fiind unul dintre primele semne de sarcină, chiar înainte ca menstruația să vină mai devreme.

Tensiunea arterială scăzută la începutul sarcinii și procesele metabolice mai intense din organism provoacă adesea oboseală extremă. O dietă variată și o plimbare în aer liber contribuie la îmbunătățirea stării generale de bine. Dacă aveți amețeli în această etapă timpurie, este posibil să suferiți de anemie, adică de deficit de fier, sau de modificări ale tensiunii arteriale. Ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră pentru sfaturi.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite