Cu puțin timp în urmă, un cerc de lumină roșie a apărut pe cer deasupra Italiei. Iată ce reprezintă acest fenomen bizar.
În toiul nopții, pe cerul de deasupra Italiei, a apărut un cerc de lumină roșie, care a dispărut imediat. Cercul era asemănător unui OZN, dar, fiindcă a durat atât de puțin, cei mai mulți oameni de știință nu au reușit să-l vadă în toată splendoarea sa.
Cu toate acestea, sunt puțini cei care au apucat să-l fotografieze, pentru a putea fi investigat de specialiști.
Un cerc de lumină roșie a apărut pe cer deasupra Italiei. Cum este explicat fenomenul?
Cercul de lumină a apărut la finalul lunii martie, mai exact pe data de 27, deasupra orașului Possagno din nordul Italiei. Avea un diametru de circa 360 de kilometri și a apărut deasupra Italiei centrale și a unei părți din Marea Adriatică, dar doar pentru o fracțiune de secundă.
Din fericire, specialiștii au depistat fenomenul și au ajuns la concluzia că este doar o „emisie de lumină și perturbații de frecvență foarte joasă datorate surselor de impulsuri electromagnetice”, sau ELVE pe scurt, notează Spaceweather.com, citată de livescience.com.

ELVE-urile constituie un tip rar de perturbații stratosferice/mesosferice, generate de electrificarea intensă a furtunilor (SPRITE). Astfel de inele roșii se formează în momentul în care impulsurile electromagnetice (EMP) emise de fulgere ating ionosfera Pământului, partea ionizată a atmosferei superioare, situată între 80 și 644 km deasupra solului.
Fiindcă nu rezistă foarte mult pe cer, aceste inele sunt văzute de sateliții care orbitează în jurul Pământului. ELVE-urile au fost descoperite în anul 1990, mulțumită camerelor care se aflau la bordul navelor spațiale ale NASA. Imaginea care aparține fotografului Binotto este, probabil, „cea mai bună imagine a unui astfel de inel făcută de pe pământ”, scrie Spaceweather.com.
Ce crede Binotto despre cercul de lumină roșie care a apărut pe cerul statului italian
Fotograful care a surprins cercul de lumină roșie apărut deasupra Italiei consideră că acesta este rezultatul unei furtuni de proporții uriașe din apropiere de Ancona, un oraș care se află la aproximativ 280 km sud-est de Possagno.
De regulă, fulgerele nu emit astfel de impulsuri electromagnetice. De această dată, însă, este vorba despre un fulger neobișnuit de puternic, de cel puțin zece ori mai puternic decât fulgerele obișnuite, a generat probabil unda de șoc electrică, care a lovit apoi ionosfera. În momentul în care electronii lovesc ionosfera, particulele încărcate excită atomii de azot, care apoi emit imaginea roșiatică.
Binotto a mai fotografiat emisii de lumină și perturbații de frecvență foarte joasă, datorate surselor de impulsuri electromagnetice, însă cea de deasupra Italiei este „una dintre cele mai mari structuri” pe care le-a văzut vreodată, a declarat el pentru Spaceweather.com.
Important de precizat este că astfel de evenimente au mai fost fotografiate, de-a lungul timpului, de pe Pământ, dar cercul de lumină roșie apărut pe cerul Italiei este cel mai impresionant.