luni, 25 septembrie, 2023

Apariția de pe cerul României, în miez de noapte: Sateliți sau OZN-uri?

Sateliții lui Elon Musk au traversat cerul României în noaptea de miercuri spre joi, 1 iunie 2023. Pentru românii care nu au știut ce avea să se întâmple, situația a devenit un mister ce trebuia dezlegat. Astfel că sute de persoane au făcut fotografii și au filmat momentul, căutând să dezbată situația cu internauții impresionați de aparițiile celeste. Au fost sateliți sau OZN-uri? Spre surprinderea multora, șirul de luminițe nu reprezenta o vizită din partea unei civilizații extraterestre.

Sateliți sau OZN-uri? Spectatorii au fost în dubii

În fapt, situația are o explicație foarte pământească. Luminițele de pe cer erau chiar sateliții companiei SpaceX, care furnizează internet în zonele greu accesibile de pe glob. Până în prezent au fost lansați 4.500 de sateliți dintre cei 30.000 pentru care Elon Musk a obținut autorizație.

Lansarea acestor sateliți s-a petrecut la doar câteva ore după ce o capsulă SpaceX Dragon a aterizat înapoi pe Pământ. Nava spațială, ce poartă denumirea Freedom, a zburat în misiunea privată Ax-2 a astronauților către stația spațială pentru compania Axiom Space din Houston. Freedom s-a desprins de ISS marți dimineață, 30 mai 2023, și a aterizat în largul coastei Floridei 12 ore mai târziu, la ora 23:04 EDT.

Starlink este prima și cea mai mare constelație de sateliți din lume de pe o orbită joasă a Pământului ce furnizează internet de bandă largă pe tot globul, capabil să suporte servicii de streaming, jocuri online, apeluri video și multe altele.

Sateliții s-au plimbat prin mai multe locuri din România, însă, din cauza jocului rapid de lumini și a faptului că erau poziționați în linie perfect dreaptă, mulți au preferat varianta mai captivantă. Unii au crezut că văd OZN-uri, iar alții au fost de părere că are legătură cu schimbarea climatică.

„Punctele pe care le vedem pe cer sunt sateliții lui Elon Musk. Sunt în jur de patru mii de sateliți lansați în spațiu, iar scopul lor este să furnizeze internet acolo unde nu există. Cum ar fi oceanele, zonele muntoase, deșert. Zonele foarte izolate”, a precizat Tudor Mihăescu, muzeograf la Observatorul Astronomic Amiral Vasile.

În ciuda astroficienilor care au explicat în mod repetat că fenomenul este unul pur științific, oamenii se lasă greu convinși că nu este ceva necurat la mijloc, contrazicându-i vehement.

„Se întâmplă ca, imediat după lansare, traiectoria lor să treacă deasupra României. În următoarele zile, ei se vor dispersa și își vor lua fiecare locul în configurația mega-constelația Starlink, așa se numește”, a spus fizicianul Claudiu Tănăsălia.

Zilele trecute au fost lansați încă 50 de sateliți, iar fizicienii spun că tocmai de aceea pot fi văzuți și pe cerul nostru.

Studiu asupra percepției fenomenului OZN în România

Recent, canalul National Geographic a organizat un sondaj social privind opiniile și percepțiile despre fenomenul OZN în România. În urma acestei cercetări a rezultat că 55% dintre români cred în existența acestor forme de viață, în timp ce 24% dintre respondenți resping ideea.

De asemenea, cercetătorii au concluzionat că bărbații sunt mai predispuși să dea crezare existenței extratereștrilor într-o proporție de 59% în timp ce doar 51% dintre femei consideră că ideea e plauzibilă.

O concluzie surprinzătoare a sondajului a fost faptul că 5% dintre români au spus că au văzut OZN-uri sau au avut contact cu acestea.

În urma studiului, a rezultat și că mai mult de jumătate dintre respondenți, 3 din 5, consideră că dovezile privind existența extratereștrilor sunt perfect susținute.
Astfel se face că imaginația românilor nu este greu de încins atunci când nu știu ce anume văd pe cer, sateliți sau OZN-uri.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite