vineri, 12 iulie, 2024

Veste bună dată de Dumitru Chisăliță: Facturile la curent electric vor scădea cu până la 10%

Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a declarat că, în această vară, facturile românilor ar putea scădea cu 5%-10%. Facturile la curent electric vor scădea cu până la 10%. Scăderea se va simți în special la consumatorii care utilizează peste 250 de kilowați/h pe lună.

Facturile la curent electric vor scădea cu până la 10%

Președintele Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a precizat că se așteaptă la o reducere a facturilor cu aproximativ 5%-10%, în această vară. Scăderea ar trebui să se simtă, în primul rând, de către consumatorii care utilizează peste 250 de kilowați/h pe lună și la cei care aveau un tarif ridicat de 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus. Aceștia ar trebui să fie cei mai avantajați consumatori, având posibilitatea să observe o diferență în costurile legate de facturarea gazelor naturale.

În ceea ce îi privește pe cei care au un consum minim în prezent, nu se va înregistra o reducere semnificativă a valorii facturii. Plafonul minim actual se aliniază cu ofertele existente pe piață, astfel că ei nu vor beneficia în mod direct de schimbările actuale.

„Vom avea astfel de situații (facturi mai mici cu 5-10% – n.red.), în special la nivelul celor care consumă în momentul de față peste 250 de kilowați/h pe lună și cei care aveau un plafon foarte ridicat 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus – aceștia vor fi principalii beneficiari și vor resimți un impact în ceea ce privește factura gazelor naturale”, a menționat Dumitru Chisăliță.

Scăderea prețurilor la tranzacțiile pe bursă nu aduce diminuarea facturilor

Chiar dacă tranzacţiile pe bursă cu energia electrică au prețuri negative, nu se va ajunge la o scădere a facturilor la energie electrică. Aici nu se poate vorbi despre un paradox, ci despre o consecință a evoluțiilor recente în domeniul energiei.

Creșterea masivă a resurselor regenerabile, în special a panourilor fotovoltaice, duce la o producție crescută de energie. Dacă producția se aliniază cu o scădere a consumului sau cu un consum redus în timpul zilei, surplusul de energie nu poate fi utilizat eficient.

Această situație conduce la încercarea de a vinde surplusul de energie. În multe cazuri nu există cumpărători disponibili. Acest lucru poate duce la situații în care prețurile energiei devin negative. În România, în special în perioadele cu producție solară, consumul de energie este scăzut sau aproape inexistent, rezultând în vânzări la export la prețuri reduse.

Soluția ar fi dezvoltarea sistemelor de stocare a energiei pentru a putea transforma energia în electricitate în momentele de cerere, cum ar fi seara, noaptea sau dimineața. Până acum, sistemele de stocare nu sunt suficient de dezvoltate pentru a gestiona eficient surplusul de energie.

„Din păcate, nu putem beneficia de pe urma acestei situații și tocmai de aceea recomandarea noastră aceasta este: cât se poate de repede politicile naționale să conveargă către stocare, să conveargă către obligația ca tot ceea ce înseamnă capacități noi de producere a energiei electrice să vină mână în mână cu stocare acestei energii electrice, ca și cu alte echipamente”, a mai spus Dumitru Chisăliță, care a precizat că facturile la curent electric vor scădea cu până la 10%.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.