miercuri, 24 iulie, 2024

Veste bună dată de șeful Casei de Pensii: Se dau 500 de lei în plus la pensie! Bani pentru 4 milioane de români, în luna octombrie

Șeful Casei de pensii, Daniel Baciu, a venit cu vești foarte bune pentru pensionari. Se dau 500 de lei în plus la pensie, pentru aproximativ 4 milioane de români. Ajutoarele vor fi acordate începând cu 1 octombrie 2023 și vor fi oferite pensionarilor cu venituri lunare „mai mici sau egale cu 3.000 lei”.

Se dau 500 de lei în plus la pensie

Banii pe care îi vor primi pensionarii reprezintă a doua tranșă a unui ajutor financiar oferit de către Guvern în funcție de valoarea pensiei. Astfel, pensionarii pot primi sume variabile, în funcție de valoarea pensiei primite. Dacă pensia este mai mică, ajutorul va fi mai mare.

Acești bani se acordă în baza OUG 168/2022 și va fi oferit pensionarilor cu venituri lunare „mai mici sau egale cu 3.000 lei”.

Astfel, cei cu pensii de până în 1.500 lei, primesc un ajutor de 500 de lei. Pensionarii cu pensii între 1.501 – 2.000 lei, se încadrează pentru primirea sumei de 400 de lei. Vor primi un ajutor de 300 de lei pensionarii care au venituri cuprinse între 2.001 – 3.000 lei.

„În luna octombrie vom acorda cea de-a doua tranșă a ajutorului financiar prevăzut de OUG 168/2022, pensionarilor cu venituri lunare mai mici sau egale cu 3.000 lei după cum urmează:

– venituri până în 1.500 lei inclusiv, se acordă ajutorul financiar de 500 de lei;

– venituri cuprinse în intervalul 1.501 – 2.000 lei inclusiv, primesc ajutorul financiar de 400 de lei;

– venituri cuprinse în intervalul 2.001 – 3.000 lei inclusiv, primesc ajutorul financiar de 300 de lei.

De acest ajutor financiar vor beneficia peste 4 milioane de pensionari aflați în plată la momentul acordării”, a precizat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu.

Se iau în calcul toate veniturile

Venitul nu va putea fi executat silit prin poprire. Ordonanța stipulează că nivelul „veniturilor” este luat în considerare. Ceea ce înseamnă că se vor evalua și alte surse de venit în afara celor din pensii pentru determinarea eligibilității și a nivelului ajutorului acordat.

Acest lucru include posibile venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari. Cu toate acestea, ordonanța nu menționează explicit veniturile din activități independente, chirii, dividende sau drepturi de autor. Acest lucru sugerează că aceste tipuri de venituri ar putea să nu fie luate în calcul în procesul de evaluare pentru acordarea ajutorului financiar conform acestei ordonanțe.

Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei, fosta șefă a CNPP, a menționat că prin acest ajutor acordat de stat se dorește sprijinirea pensionarilor ca să poată să își asigure cheltuielile curente și pentru care veniturile din pensie nu sunt suficiente.

„Dacă vorbim despre aceste forme de sprijin care vin ca măsuri de protecție socială în sprijinul celor cu venituri din pensie sub 3.000 de lei, iar cuantumurile sunt diferențiate în funcție de nivelul pensiei, aceste măsuri au fost dispuse și anul trecut și iată, continuă și anul acesta, tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor care să poată să își asigure cheltuielile curente și pentru care veniturile din pensie nu sunt suficiente”, a zis Doina Pârcălabu.

Astfel, se dau 500 de lei în plus la pensie, pentru aproximativ 4 milioane de români, iar ajutoarele vor fi acordate începând cu 1 octombrie 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.