sâmbătă, 2 martie, 2024

Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova. Liderul chinez a subliniat relația de prietenie cu președintele Rusiei

Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la Kremlin și au prezentat legăturile strânse și viziunile strategice împărtășite de China și Rusia, în prima zi a unei vizite de stat încadrate de Beijing ca un proiect de menținere a păcii, în ciuda scepticismului profund din Kiev și Occident.

Este prima vizită a liderului chinez în Rusia de când Moscova și-a lansat anul trecut invadarea neprovocată a Ucrainei, venind la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională de la Haga l-a acuzat pe președintele rus că a comis crime de război în Ucraina și a emis un mandat de arestare a acestuia.

Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin

Războiul din Ucraina a fost pus în discuție în primele ore ale întâlnirii lor și este de așteptat să fie un punct cheie de discuție pe parcursul vizitei lui Xi Jinping, care va fi urmărit cu atenție pentru orice impact potențial asupra unui conflict înrădăcinat care a ucis zeci de mii și a declanșat un criză umanitară în masă.

Discuțiile dintre cei doi lideri au durat luni patru ore și jumătate, potrivit agenției de presă de stat ruse RIA Novosti. Alte întâlniri oficiale sunt de așteptat să urmeze marți.

„În ultimii câțiva ani, China a făcut un salt colosal înainte. În întreaga lume, acest lucru trezește interes și, din păcate, chiar invidie.”, i-a spus Vladimir Putin lui Xi Jinping

Xi, care l-a numit pe Putin „prietenul său drag”, și-a lăudat la rândul său omologul rus, spunând că dezvoltarea țării s-a „îmbunătățit semnificativ”.

„Ambele părți au făcut un schimb de opinii aprofundat cu privire la problema Ucrainei”, a raportat agenția de presă de stat chineză Xinhua mai târziu în cursul zilei, descriind întâlnirea liderilor drept „profundă și sinceră”.

China vede în Rusia drept un aliat

China a considerat călătoria o „călătorie de prietenie, cooperare și pace”, pe fondul unui impuls din partea Beijingului de a se considera un susținător cheie pentru soluționarea conflictului din Ucraina. Însă călătoria lui Xi este probabil văzută în unele capitale occidentale ca o susținere sonoră a liderului rus în fața condamnării internaționale ample a războiului din Ucraina.

Înalt diplomat american Antony Blinken a declarat că vizită a arătat intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică” presupuselor atrocități rusești în Ucraina.

„Președintele Xi călătorește în Rusia la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele Putin sugerează că China nu simte responsabilitatea de a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, ar prefera să ofere acoperire diplomatică pentru ca Rusia să continue să comită acele crime”, a declarat Blinken la o conferință de presă la Departamentul de Stat al SUA cu privire la publicarea Raportului privind drepturile omului din 2022.

Așadar, Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping, iar agenda de lucru dintre cele două țări este una mare, cuprinzând mai multe teme de o importanță deosebită.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite