vineri, 12 aprilie, 2024

Zeci de persoane ucise din cauza unei furtuni puternice în Brazilia

O furtună puternică a avut loc în Brazilia, iar autoritățile explică faptul că până în acest moment, sunt zeci de persoane ucise.

Inundațiile au fost cauzate de ploile abundente care s-au produs într-o scurtă perioadă de timp. Autoritățile din statul brazilian São Paulo spun că cel puțin 36 de persoane au fost ucise în urma inundațiilor puternice și alunecărilor de teren, forțând unele orașe să anuleze sărbătorile anuale de carnaval.

Furtună puternică în Brazilia. Zeci de oameni au murit

Echipele de salvare s-au chinuit să ajungă la supraviețuitori și să deblocheze drumurile. Ploi de peste 600 mm (23,6 inchi) au căzut în unele zone duminică, de două ori cantitatea estimată pentru lună.

„Echipele de căutare și salvare nu reușesc să ajungă în mai multe locuri; este o situație haotică. Nu am măsurat încă amploarea pagubelor. Încercăm să salvăm victimele”, a declarat Felipe Augusto, primarul orașului puternic afectat São Sebastião.

Zeci erau dispăruți în oraș și aproximativ 50 de case s-au prăbușit și au fost măturare de  viitură, a adăugat Augusto, spunând că situația rămâne „extrem de critică”.

Guvernul statului a raportat cel puțin 35 de morți în São Sebastião, iar primarul din Ubatuba, la aproximativ 80 km (50 mile) nord-est, a declarat că o tânără a fost ucisă. Sute de persoane au fost strămutate și evacuate.

„Din păcate, vom avea mult mai multe morți”, a declarat un oficial al apărării civile pentru ziarul Folha de São Paulo.

Între timp, oficialii spun că alte 228 de persoane au rămas fără adăpost, iar alte 338 au fost evacuate din regiunile de coastă de la nord de São Paulo. O stare de calamitate de 180 de zile a fost declarată în șase orașe din stat: São Sebastião, Caraguatatuba, Ilhabela, Ubatuba, Guarujá și Bertioga. Guvernatorul statului Tarcísio de Freitas a declarat că a eliberat echivalentul a 1,5 milioane de dolari (1,2 milioane de lire sterline) în finanțare pentru a ajuta la asistența în caz de dezastre.

Carnavalul a fost anulat în anumite state din Brazilia

Evenimentele de carnaval au fost anulate pe coasta de nord, care este o destinație populară pentru turiștii bogați care doresc să evite festivitățile uriașe de pe stradă în marile orașe. Festivalul durează de obicei cinci zile înainte de festivalul creștin al Postului Mare, iar sărbătorile pline de culoare sunt sinonime cu Brazilia.

Cel mai mare port al Americii Latine din Santos a fost de asemenea închis, deoarece viteza vântului a depășit 55 km/h (34 mph) și valurile au crescut la peste un metru, a informat presa locală.

Președintele Luiz Inácio Lula da Silva, care petrecea weekendul de carnaval în statul Bahia, din nord-estul statului, a declarat că va vizita luni zonele afectate. Într-o postare pe Twitter, el a transmis condoleanțe celor care și-au pierdut cei dragi și a promis că va reuni autoritățile pentru a oferi asistență medicală și echipe de salvare.

„Vom reuni toate nivelurile guvernamentale și, cu solidaritatea societății, vom trata răniții, vom căuta pe cei dispăruți, vom restabili autostrăzile, conexiunile electrice și telecomunicațiile din regiune”, a scris domnul da Silva.

În zonă sunt așteptate mai multe ploi abundente, care amenință să înrăutățească condițiile echipelor de urgență. Se așteaptă ca evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, să devină mai frecvente pe măsură ce impactul schimbărilor climatice s-a impus. Anul trecut, ploile torenţiale din oraşul Petropolis, din sud-estul oraşului, au ucis peste 230 de persoane.

 

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite