duminică, 3 martie, 2024

A fost confirmat primul deces de Flurona în România. Este vorba despre o femeie din Iaşi

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, a transmis ieri, 9 ianuarie 2023, faptul că a fost confirmat primul deces de Flurona în România.

Este vorba despre o femeie, în vârstă de 74 de ani, din Iaşi, care era infectată simultat cu gripă şi Covid-19.

Primul deces din Flurona, în România. Dr. Florin Roşu: „Pacientul nu era vaccinat”

Numărul cazurilor de Covid-19 a scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anul 2020, însă gripa sezonieră şi-a făcut simţită prezenţa. Cu toate acestea, medicii infecţionişti şi epidemiologii sunt îngrijoraţi şi trag un semnal de alarmă în ceea ce primeşte Flurona, infecţia simultană cu gripă şi Covid-19.

La Iaşi, conform managerului Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, au fost diagnosticate cu Flurona două persoane, o femeie de 74 de ani, respectiv un bărbat de 69 de ani. Din păcate, pacienta a murit, fiind afectată şi de comorbiditatile grave pe care le avea.

„Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale și a terapiei administrate, nu aceeași a fost evoluția și în cazul pacientei, la care, dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbiditățile grave de care suferea și să conducă la decesul acesteia. Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat”, a transmis dr. Florin Roșu.

În acest context, medicul ieșean Florin Roșu a făcut un apel către populație pentru a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului. De asemenea, dr. Roşu recomanda ca pacienţii să se adreseze în prima instanţă medicului de familie, iar dacă simptomele presista mai mult de 72 de ore să se prezinte la spital, să nu recurgă la automedicaţie, să aerisească spaţiul în care locuiesc, să respecte măsurile de igienă, să aibă o alimentaţie echilibrată şi să evite spaţiile aglomerate.

Cum ne dăm seama că avem Flurona

Specialiştii în domeniu au avertizat populaţia în ceea ce priveşte infecţia dublă cu gripă şi Covid-19. Medicii susţine că simptomele Fluronei sunt deosebit de serioase, iar pacienţii au nevoie de internare şi tratament.

Persoanele cu Flurona stau la pat, cu simptome care debutează brusc (dureri puternice de cap, dureri musculare şi articulare). Dr. Adrian Marinescu afirmă că este absolut necesar un consult medical de specialitate şi o evaluare corectă atunci când apar diverse simptome care pot fi uşor confundate.

„Vorbim despre o simptomatologie zgomotoasă, pentru că este o însumare care ține de gripă și ține în același timp și de COVID, cu dureri de intensitate crescută musculare, articulare, dureri de cap, stare generală modificată, dar mult mai important este riscul pe care îl avem de a ajunge la complicații, mai ales la persoanele care sunt vulnerabile, adică cei care au boli cronice, persoanele care au o vârstă avansată, și o atenție sporită trebuie să o acordăm copiilor mici.

În astfel de cazuri, când prin testare avem cele două virusuri, este important să se facă un consult medical de specialitate, să fie o evaluare corectă, și probabil că trebuie și o monitorizare cu spitalizare pentru o perioadă, în așa fel încât să ne asigurăm că nu apar forme severe care să pună viața pacientului în pericol” a explicat medicul Adrian Marinescu.

Astfel, din păcate, primul deces de Flurona în România a fost confirmat la Iași ieri, 9 ianuarie 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite