joi, 23 mai, 2024

Apa potabilă a devenit un lux în plină caniculă! Primesc apă potabilă săptămânal, de la pompieri!

Apa potabilă a devenit un lux în plină caniculă. Odată cu vremea caniculară și secetoasă, consumul de apă tinde să crească. Tocmai în aceste zile de foc, rețeaua publică a cedat lăsând multe gospodării din Mehedinți fără apă potabilă la robinete. În comuna Malovăț, oamenii disperați că nu mai au cu ce să-și adape animalele au solicitat pompierii pentru a aduce apă menajeră, deoarece la robinete nu mai curge apă.

Apa potabilă a devenit un lux în mai multe localități

În câteva sate din Mehedinți nu a mai plouat de aproximativ 3 săptămâni, și, cumulat cu temperaturile foarte ridicate de afară, au condus spre uscarea pământului și un flux scăzut al apei din izvoare.
Aceste complicații sunt o cauză a faptului că rețeaua de alimentare cu apă este de o dimensiune insuficientă. Autoritățile au declarat că s-a ajuns aici pentru că sistemul de apă a fost proiectat incorect atunci când a fost construit, în anul 2010.

„Sunt pe conducte subțiri, de debit mic, și nu ajunge la toată populația. Afectate de lipsa de apă sunt și Balda, și Bobaița, care necesită ajutorul pompierilor”, a explicat Nicu Michescu, reprezentantul Primăriei Malovăț.

Zăpușeala din această vară, suprapusă cu lipsa apei, atât de importantă pe o astfel de vreme, au cauzat multe bătăi de cap localnicilor din Mehedinti.
Deși afară este o dogoare greu de suportat, pentru sute de oameni din Mehedinți, apa a devenit un lux. Ei au primit apă cu porția după ce autorităţile au restricţionat furnizarea acesteia, însă oamenii au fost asigurați că a fost depus proiectul pentru o reţea de alimentare nouă. Între timp, localnicii așteaptă vizita săptămânală a pompierilor, care vin să le aducă o anumită cantitate de apă menajeră, cu care aceștia sunt nevoiți să se descurce.
Aceste neplăceri au avut loc în satele Bobaiţa şi Bârda. Pompierii au sărit în ajutorul locuitorilor aducându-le mai multe recipiente cu apă potabilă.
DNA a cercetat acest proiect de apă, dar cum procesul a luat sfârșit, organele de conducere pot depune un alt proiect pentru un nou sistem de apă. Astfel, autoritățile locale din Malovăţ au depus un proiect pentru crearea unui nou sistem de alimentare cu apă în cele 2 sate.
Între timp, gospodăriile din aceste localități vor depinde de apa adusă de pompieri.

Două conducte sparte în București, la distanță de numai o zi

Nici bucureștenii nu sunt feriți de problemele legate de apă. În Sectorul 1, o conductă spartă i-a lăsat pe oameni fără apă timp de 12 ore. Avaria s-a petrecut în seara zilei de 18 iulie 2023. Străzile au fost inundate, și, prin urmare, traficul restricționat. Probleme au fost şi pe Bulevardul Ion Mihalache.
În doar câteva minute Centrul Capitalei s-a transformat într-un lac, cauzând bătăi de cap tuturor celor care treceau prin zonă. Intersecţia Calea Victoriei cu Regina Elisabeta a fost inundată după ce sistemul de canalizare a cedat.
Locuitorii din aceste zone nu au mai avut acces nici la apă potabilă pe durata reparațiilor. Însă nu toți au avut la fel de multă răbdare și înțelegere față de cele întâmplate.

„Se mai întâmplă şi în alte localităţi, nu numai aici. Dar se rezolvă, uite că APA NOVA au fost prompţi. Se va rezolva rapid. Nu ne impacientăm. Le dorim succes muncitorilor”, a spus un localnic.

Cei de la Apa Nova estimează că lucrările vor fi finalizate în această dimineață.
Cu numai o zi înainte, aceeași situație a avut loc și pe bulevardul Ion Mihalache, când o conductă de apă s-a spart. Apa potabilă a devenit un lux în satele Balda, Bârda și Bobaița din județul Mehedinți.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite