vineri, 12 aprilie, 2024

Se acordă gratuitate de la 1 aprilie! Beneficiari sunt seniorii cu pensii mici

Veste bună pentru seniorii cu pensii mici! Începând cu data de 1 aprilie, pensionarii vor putea beneficia de o nouă formă de gratuitate. Pensionarii din București beneficiază deja de gratuitate pentru utilizarea transportului în comun, iar această facilitate va fi extinsă și în alte orașe din țară.

Începând cu aceeași dată, pensionarii din Ploiești vor putea utiliza și ei gratuit transportul în comun. Totuși, este important de menționat că această gratuitate nu este acordată tututor vârstnicilor, ci doar pensionarilor cu venituri mai mici de 3.500 de lei. Astfel, autoritățile locale au decis să mărească plafonul pentru acordarea gratuității de la 2.500 de lei la 3.500 de lei.

Se acordă gratuitate pentru seniorii cu pensii mici

Începând cu data de 1 aprilie 2024, seniorii din Ploiești vor putea utiliza gratuit mijloacele de transport în comun, ca urmare a unei hotărâri adoptate de consilierii locali. Proiectul de hotărâre care prevede majorarea plafonului de acordare a gratuității de la 2.500 de lei la 3.500 de lei a fost aprobat cu o majoritate de voturi. Potrivit conducerii TCE Ploiești, în prezent, aproximativ 20.000 de pensionari beneficiază de acest avantaj.

Pensionarii din Focșani, care încasează mai mici de 2.000 de lei, se vor putea bucura și ei gratuitate la transportul public urban de călători. Primarul Focșaniului, Cristi Misailă, a propus un proiect de hotărâre pentru a ridica plafonul de pensie netă pentru pensionarii care pot fi considerați eligibili pentru această facilitate.

Proiectul de hotărâre a fost dezbătut în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de joi, 28 martie. Pan acum, printre beneficiarii gratuității se numărau doar pensionarii cu venituri nete sub 1.450 de lei. Pentru a stabili eligibilitatea, suma de 2.000 de lei va fi determinată prin deducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate și a impozitului pe venit din pensia lunară brută.

Edilul Cristi Misăilă a propus modificarea legislației ținând cont de majorările de pensii din ultimii câțiva ani. Această măsură a dus la o scădere a numărului de pensionari din Focșani care beneficiază de gratuitate la mijloacele de transport în comun.

Aproximativ 9.762 de pensionari sunt eligibili

În anul 2023, un total de 1.623 de pensionari au beneficiat de gratuități la transportul în comun, îndeplinind criteriile de venit. În acest an, în luna ianuarie, 1.106 pensionari au solicitat gratuitatea la transportul local, iar în luna februarie, acest număr a crescut la 1.225 de pensionari.

Conform primelor estimări, un număr estimativ de 9.762 de persoane cu pensii de până la 2.000 de lei ar putea beneficia de această facilitate. Implementarea acestei gratuități presupune o majorare a compensațiilor acordate de la bugetul local către Societatea de Transport Public Focșani.

Dacă gratuitatea va fi aplicată pentru următoarele două luni, adică pentru aprilie și mai, estimările sugerează că va fi necesară o sumă de aproximativ 4,39 milioane de lei din bugetul local.

Începând cu data de 29 august 2023, și seniorii cu pensii mici din Tecuci, cu un venit net din pensie de până la 2000 lei pe lună au avut dreptul la gratuitate pentru zece călătorii dus-întors pe lună, pe toate traseele de transport public local. Accesul la transport se realizează utilizând un card de transport personalizat, netransmisibil, care este vizat de către Direcția de Asistență Socială Tecuci.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.